SVD je poluautomatska snajperska puška u kalibru 7,62k54mmR.

Razvio ga je u Sovjetskom Savezu Evgenij Fedorovič Dragunov.

Foto:Jutjub printskrin/modelgrad

 

Izabran je za pobednika konkursa koji je uključivao dva konkurentna dizajna: prvi je bio puška koju je dizajnirao Dragunov (označena kao SSV-58), a drugi – Konstantinov. Opsežna ispitivanja obe puške u promenljivim uslovima okoline rezultirala su time da je dizajn EF Dragunova primljen u upotrebu 1963. U isto vreme sastavljena je početna pretproizvodna serija od 200 pušaka, a od 1964. serijska proizvodnja je vršena u Ižmašu. Od tada je Dragunov postao standardno oružje za podršku odreda nekoliko zemalja, uključujući i one iz bivšeg Varšavskog pakta, među kojima je i Poljska (od 1966).

Licenca za proizvodnju puške uspostavljena je u Kini (Tip 79 i Tip 85) i Iraku (kao Al Kadesiah).

Foto:Jutjub printskrin/modelgrad

 

Početkom 1990-ih predstavljena je kompaktna varijanta SVD dizajnirana za padobrance, poznata kao SVDS (skraćeno od snajperskaja vintovka Dragunova skladnaia, snajperska puška Dragunov sa preklopnim kundakom), koja ima cevasti metalni kundak koji se preklapa udesno, bočna strana prijemnika (opremljena sintetičkim jastučićem za ramena i fiksnim podizačem za obraz) i sintetičkom drškom. Cev je takođe dobila teži profil, ojačano je kućište prijemnika, poboljšan je blok gasnih cilindara i usvojen je portirani, konusni krilni poklopac.

SVDS takođe dolazi u varijanti za noćnu upotrebu označenoj kao SVDSN.

1994. godine ruska kompanija TsKIB SOO razvila je snajpersku pušku SVU (skraćeno od Snaiperskaia Vintovka Ukorochennaia,koja je ponuđena specijalnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije (MVD).

Foto:Jutjub printskrin/modelgrad

 

SVU, u poređenju sa SVD, ima znatno kraću ukupnu dužinu zbog bulpap rasporeda i skraćene cevi. Efikasnost smanjenja trzanja od 40%. Puška je bila opremljena sklopivim metalnim nišanima i teleskopskim nišanom PSO-1.

1998. godine Poljska je usvojila modernizovanu varijantu SVD-a označenu kao SVD-M, koja koristi tešku cev, dvonožac i teleskopski nišan LD-6 (6k42).

Specifikacije:

Masa: 4.30 kg

Kalibar: 7,62x54R mm

Način paljbe: poluautomatska

Maksimalni ekektivni domet: 800 metara

Magacin: 10 metaka

Foto:Jutjub printskrin/modelgrad

 

Borbena dejstva:

- Vijetnamski rat

- Kinesko-vijetnamski rat

- Kambodžansko-vijetnamski rat

- Sovjetski rat u Avganistanu

- Iračko-iranski rat

- Zalivski rat

- Rat za Nagorno-Karabah

- Raspad Jugoslavije

- Prvi čečenski rat

- Invazija Dagestana

- Drugi čečenski rat

- Rat u Gruziji (2008)

- Rat u Iraku

- Građanski rat u Siriji

- Sukob u Ukrajini

i brojni drugi sukobi

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".