У саопштењу војске се наводи само, да је вежба одржана у уторак изнад Средоземног мора и да је „укључила летове дугог домета, пуњење горивом у ваздуху и гађање удаљених циљева“, преноси Ројтерс.

Ова војна вежба догодила се након вишемесечних преговора представника водећих светских сила и Ирана о обуздавању нуклеарног програма Техерана, до којих је дошло четири године након што је пропао споразум под називом Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА) постигнут 2015. године.

Фото:Јутјуб принтскрин/Military News Today

 

Израел сматра Иран својом највећом претњом и одлучно се противио споразуму из 2015. године, истичући да нема довољно заштитних механизама да спречи Иран да развије своје капаците нуклеарног наоружања или да се бави другим иранским војним претњама у региону, наводи Ројтерс.

Иран већ дуго истиче да нуклеарни програм развија искључиво у мирољубиве сврхе.

Сматра се да је Израел једина нуклеарно наоружана држава на Блиском истоку, али власти те земље никада нису јавно признале да имају такво оружје.

Јучерашња ваздушна вежба одржана је као део веће, једномесечне војне вежбе, која је укључивала борбене симулације на Кипру раније ове недеље, преноси британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".