Naime, stručnjaci za bezbednost iz kompanije CloudSEK otkrili su novi, nesvakidašnji zlonamerni program GoodWill (Dobra volja), koji takođe krade podatke svojih žrtava, ali umesto da za njih traži novčanu naknadu, ovaj program traži da se učine dobra dela. 

Hakeri se nalaze u SAD, jer su njihovi zahtevi amerocentrični tj. traže rešenje za probleme s kojima se susreću stanovnici SAD, navodi CNBC. 

Oni koji žele da dobiju svoje podatke natrag, moraju da ispune tri zadatka. Zadaci imaju za cilj da povećaju dobrotu u svetu. 

Foto: Tanjug/AP

 

Prvi zadatak je poklanjanje odeće i ćebadi beskućnicima. Ipak, nije dovoljno učiniti ovo dobro delo, nego mora postojati video snimak kako pomažu onima koji spavaju na ulici. Te snimke treba deliti na društvenim mrežama kako bi se ohrabrili i drugi za slične akcije. 

Drugi zadatak je usrećiti siromašnu decu. Žrtve ovog sajber napada moraju da pronađu bar petoro siromašne dece, mlađe od 13 godina i da ih odvedu u restorane brze hrane. Takođe, moraju im dopustiti da poruče šta god oni žele. Kao i za prvi zadatak, i ovo treba dokumentovati u video formatu i podeliti na društvenim mrežama. 

Treći zadatak bi trebalo da pomogne onima kojima je potrebna medicinska pomoć, ali je ne mogu sebi priuštiti. 

Foto: Profimedia

 

- Posetite najbližu bolnicu na svom području i pogledajte ljude u njoj. Videćete neke osobe kojima hitno treba novac za lečenje, ali ga nemaju. Tada im morate prići, razgovarati s njima i ubediti ih da više ne moraju da brinu - navodi se u uputstvima hakera, navodi CNBC.

Kao i za prethodna dva zadatka, potrebno je dostaviti dokaze u vidu snimaka i fotografija. Ipak, ovaj put se mora imati i snimak razgovora s bolesnicima koji nisu mogli da plate svoje lečenje. 

Kada pošalju dokazi da su zadaci izvršeni, hakeri će svojim žrtvama poslati ključ za otključavanje podataka. Naravno, pre toga će se proveriti istinitost priloženih slika i snimaka. 

Bezbednosne kompanije do sada nisu primile vesti od ljudi koji su napadnuti ovim softverom, ali upozoravaju da je najlakša odbrana od ovih napada pridržavanje jednostavnih pravila o sigurnosti - redovno pravljenje sigurnosnih kopija podataka, redovno instaliranje antivirusa i korišćenje složenih šifri koje je teško probiti. 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".