Наиме, стручњаци за безбедност из компаније CloudSEK открили су нови, несвакидашњи злонамерни програм GoodWill (Добра воља), који такође краде податке својих жртава, али уместо да за њих тражи новчану накнаду, овај програм тражи да се учине добра дела. 

Хакери се налазе у САД, јер су њихови захтеви амероцентрични тј. траже решење за проблеме с којима се сусрећу становници САД, наводи ЦНБЦ. 

Они који желе да добију своје податке натраг, морају да испуне три задатка. Задаци имају за циљ да повећају доброту у свету. 

Фото: Танјуг/АП

 

Први задатак је поклањање одеће и ћебади бескућницима. Ипак, није довољно учинити ово добро дело, него мора постојати видео снимак како помажу онима који спавају на улици. Те снимке треба делити на друштвеним мрежама како би се охрабрили и други за сличне акције. 

Други задатак је усрећити сиромашну децу. Жртве овог сајбер напада морају да пронађу бар петоро сиромашне деце, млађе од 13 година и да их одведу у ресторане брзе хране. Такође, морају им допустити да поруче шта год они желе. Као и за први задатак, и ово треба документовати у видео формату и поделити на друштвеним мрежама. 

Трећи задатак би требало да помогне онима којима је потребна медицинска помоћ, али је не могу себи приуштити. 

Фото: Профимедиа

 

- Посетите најближу болницу на свом подручју и погледајте људе у њој. Видећете неке особе којима хитно треба новац за лечење, али га немају. Тада им морате прићи, разговарати с њима и убедити их да више не морају да брину - наводи се у упутствима хакера, наводи ЦНБЦ.

Као и за претходна два задатка, потребно је доставити доказе у виду снимака и фотографија. Ипак, овај пут се мора имати и снимак разговора с болесницима који нису могли да плате своје лечење. 

Када пошаљу докази да су задаци извршени, хакери ће својим жртвама послати кључ за откључавање података. Наравно, пре тога ће се проверити истинитост приложених слика и снимака. 

Безбедносне компаније до сада нису примиле вести од људи који су нападнути овим софтвером, али упозоравају да је најлакша одбрана од ових напада придржавање једноставних правила о сигурности - редовно прављење сигурносних копија података, редовно инсталирање антивируса и коришћење сложених шифри које је тешко пробити. 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".