Šeširi koje su nosili imali su hrvatski grb, a na majicama je bila i ukrajinska zastava.

- Ne vidim ništa sporno. Nisam ohrabrivala decu niti da deca znaju za te pozdrave. Bilo je raznih pozdrava, leva, desna ruka, tri prsta. Ovo je jedna od mojih najboljih generacija, nemaju blage veze ili nisu za to školovani - rekla je profesorka za 24sata.

Podsetimo, fotografiju je objavio portal SBPlus, dok profesor tvrdi da je fotografija objavljena na privatnom profilu na jednoj društvenoj mreži.

Direktor Industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda prof. Luka Mladinović je za SBplus rekao da je zgrožen fotografijom.

Naravno da to ne podržavamo.Užasnut sam fotografijom i objavom na društvenoj mreži o kojoj do sada nisam obavešten.Imali su samo beretke u školskom dvorištu,svi su se jako obradovali a ja lično ih pozdravio i ispratio kroz grad. Nisam primetio sporne natpise, inače bih reagovao Ima dosta đaka pa je teško na sve obratiti pažnju, ali je razredni starešina trebalo da reaguje utvrdi odgovornost - rekao je direktor Industrijsko-zanatske škole u ​​Slavonskom Brodu.

Reagovalo je i hrvatsko ministarstvo obrazovanja.

- Najoštrije osuđujemo incident, nakon izjašnjavanja škole ćemo preduzeti korake iz naše nadležnosti, a uvereni smo da će to učiniti i druge nadležne službe i institucije, poput škole, Državnog tužilaštva i policije - navodi se u saopštenju ministarstva.

U hrvatskom pravnom sistemu, izazivanje nasilja i mržnje kažnjivo je po nekoliko zakona: Zakon o javnom redu i miru, Zakon o javnom okupljanju, Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakon o suzbijanju diskriminacije i Krivičnog zakona, krivične prijave podnosi Državno tužilaštvo i policija.

Nije joj prvi put

Profesorka Romanjek je i ranije isticala ustaški pozdrav za dom spremni. 

- Za dom spremna! (ako se nekima ne sviđa moj pozdrav, ne moraju biti među mojim prijateljima) - napisala je Romanjek na svom fejsbuku 2015. godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".