Шешири које су носили имали су хрватски грб, а на мајицама је била и украјинска застава.

- Не видим ништа спорно. Нисам охрабривала децу нити да деца знају за те поздраве. Било је разних поздрава, лева, десна рука, три прста. Ово је једна од мојих најбољих генерација, немају благе везе или нису за то школовани - рекла је професорка за 24сата.

Подсетимо, фотографију је објавио портал СБПлус, док професор тврди да је фотографија објављена на приватном профилу на једној друштвеној мрежи.

Директор Индустријско-обртничке школе из Славонског Брода проф. Лука Младиновић је за СБплус рекао да је згрожен фотографијом.

Наравно да то не подржавамо.Ужаснут сам фотографијом и објавом на друштвеној мрежи о којој до сада нисам обавештен.Имали су само беретке у школском дворишту,сви су се јако обрадовали а ја лично их поздравио и испратио кроз град. Нисам приметио спорне натписе, иначе бих реаговао Има доста ђака па је тешко на све обратити пажњу, али је разредни старешина требало да реагује утврди одговорност - рекао је директор Индустријско-занатске школе у ​​Славонском Броду.

Реаговало је и хрватско министарство образовања.

- Најоштрије осуђујемо инцидент, након изјашњавања школе ћемо предузети кораке из наше надлежности, а уверени смо да ће то учинити и друге надлежне службе и институције, попут школе, Државног тужилаштва и полиције - наводи се у саопштењу министарства.

У хрватском правном систему, изазивање насиља и мржње кажњиво је по неколико закона: Закон о јавном реду и миру, Закон о јавном окупљању, Закон о спречавању нереда на спортским натјецањима или Закон о сузбијању дискриминације и Кривичног закона, кривичне пријаве подноси Државно тужилаштво и полиција.

Није јој први пут

Професорка Ромањек је и раније истицала усташки поздрав за дом спремни. 

- За дом спремна! (ако се некима не свиђа мој поздрав, не морају бити међу мојим пријатељима) - написала је Ромањек на свом фејсбуку 2015. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".