Predsednik Vučić govorio je o aktuelnim temama. 

Izjavio je da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će se pridržavati stavova zemalja G7 koje su istakle daje teritorijalni integritet svih zemalja svetinja i da neće dopustiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ni po koju cenu.

"Hvala im na tome. Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu i tačka. Oni kažu ne damo teritorijalni integritet Ukrajine ni po koju cenu. Ja sam uzeo evroatlanske principe i sada se držim njih kao pijan plota. Vi ste rekli ne date to i to, a evo i ja sam rekao to u skladu sa poretkom UN, koji tako zdušno podržavate po pitanju Ukrajine", poručio je Vučić.

Za njih je problem, kako je rekao Vučić, stav Srbije, bez obzira što mogu Prištinu da ubace u Savet Evrope i druge institucije.

"Putin i dalje ima isti argument - kosovski presedan i nije ga Dmitri Medvedev slučajno upotrebio. Da biste to oteli Putinu iz ruke, morate na to Srbiju da naterate, a evo, ja sam rešio da se držim principa G7. Je li ima nešto važnije na svetu nego držati se principa G7? Ja sam samo preveo: ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije", poručio je Vučić.

On je odbacio navodne strahove zapadnih zemalja da bi mogao da izbije novi sukobi na Zapadnom Balkanu.

"Mi ćemo se ponašati ozbiljno i odgovorno. Nećemo ništa da izazivamo, čuvaćemo mir i stabilnost", poručio je predsednik Srbije.

On je potvrdio da tzv Kosovo ima podršku za ulazak u Partnerstvo za mir.

"Oni imaju njihovu podršku za sve. Još je SAD dao i dodatno objašnjenje i bili su više fer nego Nemačka. Za njih je Kosovo država, to je njihova politika, i baš njih briga za poredak UN. Zgazili su ga. Brutalno su ga zgazili, kao što ga danas tobože štite", rekao je Vučić.

Pošto su ga brutalno zgazili, dodaje, tim gore po poredak UN i još brutalnije će da teraju sve da se usaglase sa njima "da bi mogli da kažu - mi to nismo uradili".

"Znaju oni da su to uradili i nemaju nikakav argument da vam kažu. Mi smo sprečavali genocid, ajde ne pričajte gluposti više. Isto to i Putin kaže. Humanitarna katastrofa to i Putin kaže, samo što vam se njegove reči ne sviđaju, a vaše da", ukazao je Vučić.

On nije želeo da otkrije koje su četiri zemlje spremne da povuku priznanje Kosova, jer, kako je rekao, neće da Srbiju dovede u užasnu poziciju. Kako je istakao, već postoje dve zemlje koje rade na posebnim planovima i posebno će se angažovati na sprečavanju Srbije da radi na tom pitanju.

"Plaše se, kako kažu, zloupotrebe viška hrane koji Srbija ima i da hranom nećemo da kupimo dodatna povlačenja. Zamislite bezobrazluka, a oni su batinom kupovali svako priznanje Kosova", rekao je Vučić.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".