On je istakao da se nada da će Mađarska sa partnerima iz EU dogovoriti naftni embargo Moskvi, preneo je Rojters.

- Kanada je to već uradila i imam osećaj da će i drugi stići do te tačke što pre. Govorimo o stotinama milijardi dolara. Rusija mora da plati - rekao je on novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G7 na severu Nemačke.

Sastanak ministara spoljnih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, SAD, Japana i Kanade, održava se u nemačkom letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru do subote, a na njemu učestvuju i šefovi diplomatija Ukrajine i Moldavije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Danas sam od država G7 zatražio da usvoje zakon i pokrenu svu potrebnu proceduru kako bi se zaplijenila ruska imovina i potom donirala Ukrajini za obnovu zemlje - rekao je Kuleba.

- Rusija mora da plati politički, državno i finansijski za štetu prouzrokovanu invazijom - poručio je on.

Američki predsednik DŽo Bajden je krajem aprila zatražio od Kongresa da mu odobri mogućnost da zapleni imovinu ruskih oligarha u SAD i ih iskoristi za dobrobit Ukrajine.

Foto: Profimedia

 

 

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner je rekao da je "otvoren" prema ideji da se kapital Ruske središnje banke, koji je zamrznut, iskoristi za obnovu Ukrajine. No, upozorio je da je, kada je u pitanju privatna imovina i imovina firmi, situacija znatno složenija jer je eksproprijacija podvrgnuta "pravnim normama koje ne možemo ne uzeti u obzir na političkom nivou".

Kuleba od Evropske unije traži i da se Rusiji uvede naftni embargo jer, kako je rekao, ako predlog propadne, ruski predsednik Vladimir Putin će slaviti.

- Ako u šestom paketu evropskih sankcija ne bude embarga na naftu, biće to prekid jedinstvene evropske podrške Kijevu - ocenio je Kuleba.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ako se taj paket usvoji bez embarga na naftu, mislim da će predsednik Putin moći da slavi jer će to biti prvi put da će biti prekinuto jedinstvo Evropske unije, i to zbog stava jedne zemlje, Mađarske - ocenio je Kuleba.

Evropska komisija predložila je nedavno šesti paket sankcija u koji je uključen embargo na rusku naftu u roku od šest meseci i na naftne derivate do kraja godine. Da bi bio usvojen, potrebna je jednoglasna podrška 27-orice, a mađarski premijer Viktor Orban protivi se predlogu navodeći opasnosti po državu.

- U stavu Mađarske vidimo više političkih nego ekonomskih argumenata - naglasio je Kuleba.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".