Он је истакао да се нада да ће Мађарска са партнерима из ЕУ договорити нафтни ембарго Москви, пренео је Ројтерс.

- Канада је то већ урадила и имам осећај да ће и други стићи до те тачке што пре. Говоримо о стотинама милијарди долара. Русија мора да плати - рекао је он новинарима на маргинама састанка министара спољних послова Г7 на северу Немачке.

Састанак министара спољних послова седам индустријски најразвијенијих земаља, Немачке, Француске, Италије, Велике Британије, САД, Јапана и Канаде, одржава се у немачком летовалишту Вајзенхаус на Балтичком мору до суботе, а на њему учествују и шефови дипломатија Украјине и Молдавије.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Данас сам од држава Г7 затражио да усвоје закон и покрену сву потребну процедуру како би се заплијенила руска имовина и потом донирала Украјини за обнову земље - рекао је Кулеба.

- Русија мора да плати политички, државно и финансијски за штету проузроковану инвазијом - поручио је он.

Амерички председник Џо Бајден је крајем априла затражио од Конгреса да му одобри могућност да заплени имовину руских олигарха у САД и их искористи за добробит Украјине.

Фото: Профимедиа

 

 

Немачки министар финансија Кристијан Линднер је рекао да је "отворен" према идеји да се капитал Руске средишње банке, који је замрзнут, искористи за обнову Украјине. Но, упозорио је да је, када је у питању приватна имовина и имовина фирми, ситуација знатно сложенија јер је експропријација подвргнута "правним нормама које не можемо не узети у обзир на политичком нивоу".

Кулеба од Европске уније тражи и да се Русији уведе нафтни ембарго јер, како је рекао, ако предлог пропадне, руски председник Владимир Путин ће славити.

- Ако у шестом пакету европских санкција не буде ембарга на нафту, биће то прекид јединствене европске подршке Кијеву - оценио је Кулеба.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Ако се тај пакет усвоји без ембарга на нафту, мислим да ће председник Путин моћи да слави јер ће то бити први пут да ће бити прекинуто јединство Европске уније, и то због става једне земље, Мађарске - оценио је Кулеба.

Европска комисија предложила је недавно шести пакет санкција у који је укључен ембарго на руску нафту у року од шест месеци и на нафтне деривате до краја године. Да би био усвојен, потребна је једногласна подршка 27-орице, а мађарски премијер Виктор Орбан противи се предлогу наводећи опасности по државу.

- У ставу Мађарске видимо више политичких него економских аргумената - нагласио је Кулеба.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".