Ovih dana se i iz Moskve moglo čuti da slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Nemačkoj za upotrebu teškog naoružanja "jasno povećava opasnost" globalnog sukoba, ali uprkos tome 55% upitanih "pre se ne slaže" s tvrdnjom kako bi (nemačka) "vlada trebalo da bude suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada". Tek nešto manje nedoumice imaju i opozicione hrišćanske demokrate, piše Dojče Vele.

Veću suzdržanost želi najviše pristalica Alternative za Nemačku (AfD) – 77%, dok upravo pristalice stranke nastale iz ekoloških i mirovnih pokreta sedamdesetih, stranke Zelenih, očito misle kako Kremlj "jedino razume govor sile" i njih 78% zagovara nemačku pomoć Ukrajini. Ipak, kada je reč o strahu od rata, tu su žene redovno opreznije: 73% upitanih žena boji se rata, a tek 51% muškaraca strahuje od eskalacije u međunarodni sukob.

Foto: Printskrin Jutjub/Varthog defense

 

 

I u reprezentativnom telefonskom ispitivanju, koje je 10. i 11. maja sprovela agencija Infratest dimap, sadržano je redovno pitanje o podršci političkim strankama. 

Kad bi ove nedelje bili izbori, za 2% bi pala podrška socijaldemokratama, na 22%, a za isti postotak bi porasla podrška Zelenima (20%), što je otprilike isto koliko su imali prošlog juna, tri meseca pre izbora. 

Trenutna vladajuća koalicija još bi imala veoma tesnu podršku od 50% jer su i Liberali izgubili jedan postotak, za koliko je narasla podrška stranci Levice - iako je i sa ovih 4% ispod izbornog praga. Podrška hrišćanskim demokratama je nepromenjena i od prošlog ispitivanja je ostala na 26%.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".