Uz premijera Plenkovića, u Kijev je otputovao i ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i predstavnik kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić

- Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja sa pružanjem političke, diplomatske, finansijske, humanitarne, tehničke i svake druge pomoći Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica - navedeno je u saopštenju vlade.

Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati Plenkovića sa posledicama koje ostavljaju ruski napadi, a biće reči i o daljom pomoći, kao i nastavku evropskog puta Ukrajine. 

- Poseta predsednika vlade Hrvatske Ukrajini se događa uoči Dana Evrope i predstavlja izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva ruske agresije - stoji u saopštenju hrvatske vlade.

Pre ruske specijalne operacije, u decembru 2021. godine hrvatski premijer je boravio u službenoj poseti Ukrajini, a takođe je bio i učesnik na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021. godine.

Premijera Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je hrvatska ambasadorka Anica Đamić, koja se ovog prilikom vratila u Kijev, gde će ostati i nastaviti sa vođenjem hrvatske ambasade u Ukrajini. 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".