Уз премијера Пленковића, у Кијев је отпутовао и министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман и представник кабинета премијера Звонимир Фрка-Петешић

- Хрватска зна како је бити под војном агресијом те наставља са пружањем политичке, дипломатске, финансијске, хуманитарне, техничке и сваке друге помоћи Украјини, као и помоћ у збрињавању украјинских избеглица - наведено је у саопштењу владе.

На састанцима ће украјински државни врх упознати Пленковића са последицама које остављају руски напади, а биће речи и о даљом помоћи, као и наставку европског пута Украјине. 

- Посета председника владе Хрватске Украјини се догађа уочи Дана Европе и представља израз солидарности и подршке украјинским властима и пријатељском украјинском народу, који је жртва руске агресије - стоји у саопштењу хрватске владе.

Пре руске специјалне операције, у децембру 2021. године хрватски премијер је боравио у службеној посети Украјини, а такође је био и учесник на састанку на врху Кримске платформе заједно са лидерима ЕУ у августу 2021. године.

Премијера Пленковића и министра Грлића Радмана дочекала је хрватска амбасадорка Аница Ђамић, која се овог приликом вратила у Кијев, где ће остати и наставити са вођењем хрватске амбасаде у Украјини. 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".