- Plenković licemerno govori da su u Jasenovcu stradali Jevreji, Srbi, Romi, Hrvati, antifašisti i svi koji su bili protivnici režima i na taj negira nepobitnu istinu da je Jasenovac bio mesto uništenja srpskog, romskog i jevrejskog naroda zbog njihove etničke pripadnosti a ne zbog njihovog opravdanog otpora ustaškom režimu - kaže Linta u izjavi koju je medijima dostavio Savez Srba iz regiona.

On smatra i da postojeća muzejska postavka u Jasenovcu predstavlja zamagljivanje istorije odnosno ne prikazuje punu i celovitu istinu o genocidu koji su ustaše počinile nad Srbima, Jevrejima i Romima u tom logorskom sistemu i ne dokumentuje sredstva i načine ubijanja i mučenja logoraša.

- U Hrvatskoj nekažnjeno promovišu revizionističke teze da u NDH nije izvršen genocid nad Srbima, da Jasenovac nije koncentracioni logor smrti već samo sabirni i radni logor, da su ustaše borci za hrvatsku slobodu i nacionalno oslobođenje, da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav koji se koristio prije nastanka ustaškog pokreta-  navodi Linta.

Foto:Jutjub printskrin/ Jutarnji list

 

Poručuje da je krajnje vreme da Srbija donese rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, te da takvom rezolucijom traži da Hrvatska odlukom svog parlamenta prizna genocid koji je NDH počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima i da prihvati istorijsku, moralnu i svaku drugu odgovornost za to.

- Vlada Srbije treba da odredi 10. april za Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH i da započne pravnu, političku i diplomatsku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH -  poručuje Linta i dodaje da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH sa središem u Beogradu, koji bi, između ostalog, trebalo da doprinese borbi za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.