Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de fakto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda, stoji u izveštaju, prenela je RTRS.


U prvom delu izveštaja Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava.

Decentralizovana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Dejtonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa evropskim vrednostima, što pokazuju slični primeri širom Evrope, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da izvor disfunkcionalnosti BiH nije Dejtonski sporazum, već nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane OHR.

BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora, navodi se u izveštaju.

Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način.

RS dosledno i kategorički odbacuje svako pribegavanje nasilju, insistira na rešavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom, stoji u Izveštaju.

U trećem delu govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH.

Republika Srpska ostaje opredeljena za napredak BiH na putu evropskih integracija, navedeno je u izveštaju.

Uz to, Republika Srpska nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj veri kako bi se našlo rešenje za aktuelnu političku krizu u BiH.

Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi Republike Srpske, usmereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutrašnje politike i pokušaj da se reši politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR-a, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH, navodi se u ovom dokumentu.

Na kraju, zaključuje se da Republika Srpska veruje da BiH može uspeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Dejtonskog sporazuma.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".