Тврдње њених противника да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа, стоји у извештају, пренела је РТРС.


У првом делу извештаја Република Српска одлучно тражи да чланови међународне заједнице поштују Дејтонски споразум и владавину права.

Децентрализована структура БиХ и механизми заштите конститутивних народа помоћу којих је Дејтонски споразум сачувао мир ни на који начин нису у супротности са европским вредностима, што показују слични примери широм Европе, наведено је у извештају.

Додаје се да извор дисфункционалности БиХ није Дејтонски споразум, већ незаконита субверзија Споразума, посебно од стране ОХР.

БиХ не помаже ни то што неки у међународној заједници не поштују демократске процедуре БиХ и резултате њених слободних избора, наводи се у извештају.

Република Српска наглашава да мир који влада у БиХ од потписивања Дејтонског споразума није угрожен ни на који начин.

РС доследно и категорички одбацује свако прибегавање насиљу, инсистира на решавању неслагања у БиХ искључиво мирним дијалогом, стоји у Извештају.

У трећем делу говори се о томе како Република Српска види напредак БиХ.

Република Српска остаје опредељена за напредак БиХ на путу европских интеграција, наведено је у извештају.

Уз то, Република Српска наставља да се залаже за дијалог у доброј вери како би се нашло решење за актуелну политичку кризу у БиХ.

Коначно, Република Српска позива чланове међународне заједнице да схвате да су потези Републике Српске, усмерени на даље вршење послова из надлежности које су јој дате Уставом БиХ, једноставно питање унутрашње политике и покушај да се реши политичка дисфункционалност и провокације из политичког Сарајева и ОХР-а, који су, заправо, извор нестабилности у БиХ, наводи се у овом документу.

На крају, закључује се да Република Српска верује да БиХ може успети ако сви кључни актери, страни и домаћи, коначно буду поштовали и придржавали се Дејтонског споразума.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".