- Ohrabrujuća je poruka je što je Eskobar kazao da rata neće biti. I da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promenjeno. Takve poruke treba ceniti - rekao je Komšić u kratkoj izjavi novinarima.

- Ništa što se tiče promena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo za SAD - rekao je Komšić u kratkom obraćanju medijima u Sarajevu.

Komšić je novinarima rekao da SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ, ne samo za BiH, već i za EU.

Sa Eskobarom je, kaže razgovarao o ekonomskim pitanjima, a dotakli su se, kako je naveo, i pitanja kriminala i korupciji koja "hara celim regionom, ali i BiH".

Sa Eskobarom, kaže, nije razgovarao o izmenama Izbornog zakona.

Foto: US Embassy

 

Na izmenama ovog zakona insistiraju Hrvati, da bi onemogućili da im Bošnjaci ubiraju predstavnike u državnim institucijama, kao što je slučaj sa Komšićem u ovom mandatu.

Na pitanje da li je Eskobar vršio pritisak na probosansku stranu i da li je tražio bilo kakve ustupke, Komšić je odgovorio odrečno.

- Ne, nije. Ni natuknuo nije da tako nešto postoji - rekao je Komšić i dodao da na sastanku sa Eskobarom nije bilo reči o eventualnim sankcijama političarima u BiH.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".