Strateški nosači raketa Tu-95MS i Tu-160 Beli labud, avion-cisterna Il-78, lovci MiG-29, Su-35S, MiG-31, najnoviji avion pete generacije Su-57, Tu-22M3 dugog dometa bombarderi, kontrolni helikopteri vazdušne stanice Il-80, kao i helikopteri Ka-52, Mi-28N, Mi-24, Mi-8 i najveći transportni helikopter na svetu - Mi-26.

Prvi put u istoriji parada, osam lovaca MiG-29SMT prošlo je preko Crvenog trga u vidu slova Z u znak podrške ruskom vojnom osoblju koje učestvuje u operaciji u Ukrajini.

Vazdušnu probu završilo je devet lovaca akrobatskih timova Ruski vitezovi i Striži u formaciji Kubanski dijamant i šest jurišnih aviona Su-25, koji će na dan parade obojiti nebo u boje ruske trobojke.

U vojnoj paradi, koja će biti održana 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi, biće uključeno 11 hiljada ljudi, 131 vrsta naoružanja, 77 aviona, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- U njemu će učestvovati ukupno 11.000 ljudi, 131 oružje i vojna oprema, 77 letelica - rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu u sredu.

Prema rečima ministra, „prvi put će paradne posade Murmanskog ogranka Mornaričke škole Nahimov marširati pešice“.

Foto:telegram printskrin/RIA Novosti

 

- Prvi put će kroz Crveni trg kao deo mehanizovane kolone proći savremeni višecevni raketni sistemi Tornado-G (MLRS) kalibra 122 mm, opremljeni automatizovanim sistemom za navođenje i upravljanje vatrom - rekao je Šojgu.

On je rekao da je generalna proba parade povodom obeležavanja 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu zakazana za 7. maj.

Po prvi put ove godine na paradu za Dan pobed nad fašizmom nisu pozvani strani lideri.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".