Стратешки носачи ракета Ту-95МС и Ту-160 Бели лабуд, авион-цистерна Ил-78, ловци МиГ-29, Су-35С, МиГ-31, најновији авион пете генерације Су-57, Ту-22М3 дугог домета бомбардери, контролни хеликоптери ваздушне станице Ил-80, као и хеликоптери Ка-52, Ми-28Н, Ми-24, Ми-8 и највећи транспортни хеликоптер на свету - Ми-26.

Први пут у историји парада, осам ловаца МиГ-29СМТ прошло је преко Црвеног трга у виду слова З у знак подршке руском војном особљу које учествује у операцији у Украјини.

Ваздушну пробу завршило је девет ловаца акробатских тимова Руски витезови и Стрижи у формацији Кубански дијамант и шест јуришних авиона Су-25, који ће на дан параде обојити небо у боје руске тробојке.

У војној паради, која ће бити одржана 9. маја на Црвеном тргу у Москви, биће укључено 11 хиљада људи, 131 врста наоружања, 77 авиона, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- У њему ће учествовати укупно 11.000 људи, 131 оружје и војна опрема, 77 летелица - рекао је Шојгу на конференцијском позиву у среду.

Према речима министра, „први пут ће парадне посаде Мурманског огранка Морнаричке школе Нахимов марширати пешице“.

Фото:телеграм принтскрин/РИА Новости

 

- Први пут ће кроз Црвени трг као део механизоване колоне проћи савремени вишецевни ракетни системи Торнадо-Г (МЛРС) калибра 122 мм, опремљени аутоматизованим системом за навођење и управљање ватром - рекао је Шојгу.

Он је рекао да је генерална проба параде поводом обележавања 77. годишњице победе у Великом отаџбинском рату заказана за 7. мај.

По први пут ове године на параду за Дан побед над фашизмом нису позвани страни лидери.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".