Ulicu Pukovnika Milenka Pavlovića koja vodi do istoimenog aerodroma danas su zakrčile nepregledne kolone vozila iz pravaca Beograda i Nove Pazove.

Bočne ulice ovog prigradskog naselja, uglavnom puste u redovnim okolnostima, danas su popunili automobili iz raznih krajeva zemlje.

Odavale su ih registarske tablice: BG, NS, ZR, PA, VŠ, ČA, SD, SO, PO i mnoge druge. Među njima bilo je i stranih registarskih tablica iz Slovenije, Austrije, Švajcarske...

Oni koji su na prethodnim vojnim vežbama i aeromitinzima upoznali Batajnicu, kretali su se stazicama kroz okolne njive kako bi brže stigli do glavnog ulaza na aerodrom, ili Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“. Blatnjavi tragovi na betonskoj površini ispred ulaza jasno su otkrivali ko je iz kog pravca došao.

Ulazak u objekat podrazumeva pridržavanje određenih pravila: na putu od kapije “Mome Stanojlovića“ do glavne piste snimanje i zadržavanje su strogo zabranjeni, a kretanje je, uz instrukcije vojne policije dozvoljeno isključivo desnom stranom staze. Tek kada se redovi drveća i jednospratni paviljoni ostave za leđima, moguće je snimati i fotografisati.

Foto: Nportal

 

A ima šta i da se vidi: na početku piste u ograđenom prostoru, posetioce dočekuju oklopna vozila i poneko artiljerijsko oruđe - tenkovi M-84 i T-72, oklopni transporteri BRDM-2MS, BOV M-86, borbeno vozilo pešadije M-80, samohodna haubica 2S1 Gvozdika i haubice D-30 i M-84 Nora.

Na delu aerodroma u blizini kontrolnog tornja izložene su letelice - okosnica srpskog ratnog vazduhoplovstva, lovački avion MiG-29 i lovac-bombarder J-22 Orao.

Foto: Nportal

 

Kada je reč o letelicama sa vertikalnim poletanjem, najveću pažnju publike privukao je jurišni helikopter Mi-35M, ruske proizvodnje, poznatiji pod nadimkom „đavolja kočija“. NJegova preostala tri „blizanca“, neprekidno su preletala aerodrom, čas u brišućem, čas u visokom letu, stavljajući u pripravnost mnoge kamere.

Na ovoj smotri svoje mesto pod suncem našli su transportni helikopter Mi-17, kao i višenamenski helikopteri H-145M i sada već tradicionalno SA 342 Gazela.

Foto: Nportal

 

Veliki hangar pored kontrolnog tornja bio je predviđen za izlaganje tehničkih sredstava - uređaja za komunikaciju i osmatranje terena, uz makete aktivnih, ali i starih vazduhoplova.

U dubini aerodroma smešten je ponos srpske vojne industrije: oklopna vozila „Lazar“, „Miloš“, robotizovana platforma „Mali Miloš“, kao i samohodna haubica Nora B-52, kalibra 155mm. Ipak, ti redovi vozila i naoružanja nisu bili dostupni posetiocima.

Izvan glavne piste, unutar maskirnih šatora, publika je pogla da vidi pešadijsko naoružanje i opremu domaće i strane proizvodnje. Karakteristike pištolja, automatskih i snajperskih pušaka i mitraljeza, predstavljali su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije. Tom prilikom, neki od njih su testirali borilačke veštine najmlađih posetilaca, učeći ih tehnikama samoodbrane.

Foto: Nportal

 

Defilovanje aerodromom završava se prolaskom kroz glavnu kapiju. Prilikom izlaska, mnogi posetioci zastali su ispred spomenika i časnog krsta posvećenih pripadnicima 204. lovačko-avijacijskog puka koji su poginuli braneći nebo od NATO agresora 1999. godine.

Prilikom izlaska, okretanjem prema aerodromu upadljiva je parola sa spomenika koja svakog dana dočekuje zaposlene – „niko nije rekao neću“...

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".