Prikaz u Batajnici sadržao je dinamični i statični deo. Na nebu i tlu prikazivani su letovi aviona i helikoptera, simulacije akcija, padobranski desanti. Na tlu je bio organizovan taktičko-tehnički zbor naoružanja, vozila i vojne opreme u okviru kog su građani mogli da vide ponos naše vojske i namenske industrije. To se odnosi i na najsavremenije pešadijsko naoružanje i opremu - puške, snajpere, mitraljeze, raketne bacače...

U prikazu moći oružanih snaga učestvovala je i elita naše vojske - 63. padobranska i 72. specijalna brigada, kao i delovi ostalih brigada kopnene vojske. Šira javnost prvi put je mogla da vidi borbene dronove, konstruisane u saradnji sa Kinom, kao i više desetina domaćih borbenih sistema koji su razvijeni u našoj zemlji.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Početak prikaza obeležilo je poletanje avijacije Vojske Srbije.

Prikazani su "Lazar" kako dejstvuje danju i noću topom od 30 mm, kao i helikopteri "Mi-8" i "Mi-17" koji prevoze timove specijalnih snaga VS. Viđen je helikopterski desant padobranaca VS, a onda su timovi specijalnih snaga zauzeli položaj za napad.

NJima pomaže i robotizovane platforme "mali miloš", a prikazan je i raketni sistem "kornet".

Helikopteri "Mi-35" obezbeđuju uslove za izvlačenje pripadnika specijalnih timova putem helikoptera "Mi-17", a dužina užeta kojim helikopteri izvlače povređene je 40 metara i uz pomoć njega se mogu izvući i do 10 povređenih.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Dejstvuje jurišna i lovačka avijacija

Super "galeb G4" dejstvuje po neprijateljskim položajima. "Orlovi" pružaju podršku. Prikazani su "PASARS" i haubice "Nora-52" koju su spremni da dejstvuju.

Pripadnici legendarne 63. padobranske brigade izveli su klasičan i specijalan desant iz helikoptera "Mi-17".

Vojnici Vojske Srbije koji su bili na obuci u Kini pogodili su sistemom FK-3 cilj na udaljenosti od 97 kilometara.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".