Улицу Пуковника Миленка Павловића која води до истоименог аеродрома данас су закрчиле непрегледне колоне возила из праваца Београда и Нове Пазове.

Бочне улице овог приградског насеља, углавном пусте у редовним околностима, данас су попунили аутомобили из разних крајева земље.

Одавале су их регистарске таблице: БГ, НС, ЗР, ПА, ВШ, ЧА, СД, СО, ПО и многе друге. Међу њима било је и страних регистарских таблица из Словеније, Аустрије, Швајцарске...

Они који су на претходним војним вежбама и аеромитинзима упознали Батајницу, кретали су се стазицама кроз околне њиве како би брже стигли до главног улаза на аеродром, или Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“. Блатњави трагови на бетонској површини испред улаза јасно су откривали ко је из ког правца дошао.

Улазак у објекат подразумева придржавање одређених правила: на путу од капије “Моме Станојловића“ до главне писте снимање и задржавање су строго забрањени, а кретање је, уз инструкције војне полиције дозвољено искључиво десном страном стазе. Тек када се редови дрвећа и једноспратни павиљони оставе за леђима, могуће је снимати и фотографисати.

Фото: Нпортал

 

А има шта и да се види: на почетку писте у ограђеном простору, посетиоце дочекују оклопна возила и понеко артиљеријско оруђе - тенкови М-84 и Т-72, оклопни транспортери БРДМ-2МС, БОВ М-86, борбено возило пешадије М-80, самоходна хаубица 2С1 Гвоздика и хаубице Д-30 и М-84 Нора.

На делу аеродрома у близини контролног торња изложене су летелице - окосница српског ратног ваздухопловства, ловачки авион МиГ-29 и ловац-бомбардер Ј-22 Орао.

Фото: Нпортал

 

Када је реч о летелицама са вертикалним полетањем, највећу пажњу публике привукао је јуришни хеликоптер Ми-35М, руске производње, познатији под надимком „ђавоља кочија“. Његова преостала три „близанца“, непрекидно су прелетала аеродром, час у бришућем, час у високом лету, стављајући у приправност многе камере.

На овој смотри своје место под сунцем нашли су транспортни хеликоптер Ми-17, као и вишенаменски хеликоптери Х-145М и сада већ традиционално СА 342 Газела.

Фото: Нпортал

 

Велики хангар поред контролног торња био је предвиђен за излагање техничких средстава - уређаја за комуникацију и осматрање терена, уз макете активних, али и старих ваздухоплова.

У дубини аеродрома смештен је понос српске војне индустрије: оклопна возила „Лазар“, „Милош“, роботизована платформа „Мали Милош“, као и самоходна хаубица Нора Б-52, калибра 155мм. Ипак, ти редови возила и наоружања нису били доступни посетиоцима.

Изван главне писте, унутар маскирних шатора, публика је погла да види пешадијско наоружање и опрему домаће и стране производње. Карактеристике пиштоља, аутоматских и снајперских пушака и митраљеза, представљали су припадници 72. бригаде за специјалне операције. Том приликом, неки од њих су тестирали борилачке вештине најмлађих посетилаца, учећи их техникама самоодбране.

Фото: Нпортал

 

Дефиловање аеродромом завршава се проласком кроз главну капију. Приликом изласка, многи посетиоци застали су испред споменика и часног крста посвећених припадницима 204. ловачко-авијацијског пука који су погинули бранећи небо од НАТО агресора 1999. године.

Приликом изласка, окретањем према аеродрому упадљива је парола са споменика која сваког дана дочекује запослене – „нико није рекао нећу“...

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".