LJubav i seks moraju se kad-tad dogoditi u svemiru, ako se nadamo da ćemo putovati na velike udaljenosti i postati interplanetarna vrsta, ali svemirske organizacije za te vrste eksperimenata još nisu spremne.

Nacionalne agencije i privatne svemirske kompanije poput NASA-e ili SpaceKs-a već neko vreme ističu kao potencijalni cilj kolonizaciju Marsa, te dublje istraživanje svemira. Planovi se razrađuju do najsitinijih detalja, ali jedno "tabu" pitanje stidljivo se uzima u razmatranje - da li putnici u svemir mogu da ostvare telesnu bliskost i intimne odnose. To bi u perspektivi ukazalo na dalje mogužnosti mentalnog zdravlja i razmnožavanja u uslovima svemira. 

 Da bi ljudska vrsta mogla da naseli svetove i nastavi širenje u kosmosu pored razvoja svemirske tehnologije mora se utvrditi da li je moguće ostvariti prijatne intimne odnose i bezbednu reprodukciju.

Da bi smo to utvrdili, potrebne su nam svemirske organizacije da usvoje novu perspektivu istraživanja svemira: onu koja ljude smatra celim bićima sa svim njihovim potrebama i željama. Dok naučnici stavljaju akcenat na psihologiju ljudske seksualnosti i proučavanja psihosocijalnih aspekata ljudu u svemiru, vreme je i da svemirski istraživački programi usvoje i ovu disciplinu: svemirsku seksologiju, kao sveobuhvatno naučno proučavanje vanzemaljske intimnosti i seksualnosti.

Zadovoljstvo i tabu

Svakako da se ljudska intimnost ne svodi samo na reprodukcu. Ona sadrži složene psihološke, emocionalne i afektivne aspekte. LJubav i seks se takođe traže radi zabave i zadovoljstva. Stoga, istraživanje svemira zahteva hrabrost da se iskreno i humanistički pozabave intimnim potrebama astronauta. Apstinencija nije održiva opcija.

Naprotiv, omogućavanje masturbacije ili partnerskog seksa zapravo bi moglo pomoći astronautima da se opuste, spavaju i ublaže bol. Takođe bi im moglo pomoći u izgradnji i održavanju romantičnih ili svakodnevnih potreba u prilagođavanju svemirskog života realnim uslovima. Sa druge strane rešavanje seksoloških pitanja ljudskog života u svemiru moglo bi pomoći i u borbi protiv seksizma, diskriminacije, i drugih vidova uznemiravanja, koji su nažalost još uvek prisutni u nauci i vojsci - dva stuba svemirskih programa. Zbog tabua i konzervativnih seksualnih pogleda, neke organizacije svesno zanmaruju realnost ovog aspekta života u svemiru.

Argumenent da postoje bitnija pitanja na koja treba obratiti pažnju uvek može da bude činjenica ali i izgovor. Takvom stavu nedostaje predviđanje, jer za jačanje humanističke crte nauke i istraživanja potrebni su vreme i resursi, a seksualni odnosi odavno su priznati kao ljudsko pravo.