Iako krvoločna vanzemaljska stvorenja nisu ništa drugo do proizvod mašte holivudskih pisaca, virusi su nešto s čime će se budući astronauti verovatno morati suočiti, kaže Pol Dejvis, astrobiolog, kosmolog i direktor Bijond centra za fundamentalne teme u nauci na Državnom univerzitetu u Arizoni.

On veruje da se virusi ili nešto slično njima mogu naći na drugim planetama.

- Virusi zapravo čine deo mreže života. Očekivao bih da će, ako imamo mikrobni život na drugoj planeti, imati, ako to bude održivo, potpunu složenost i robusnost koja će ići uz mogućnost razmene genetskih informacija - rekao je Dejvis.

S obzirom na uticaj pandemije kovida 19, ova izjava deluje alarmantno, ali astrobiolog primećuje da hipoteza da virusi postoje u drugim delovima svemira ne bi trebalo da izazove zabrinutost. Profesor Dejvis kaže da su virusi dobri jer pomažu biljkama da prežive izuzetno vruća tla i utiču na biogeohemijske cikluse.

Čak su se i ljudi mogli pojaviti zahvaljujući ostacima drevnih virusa, tvrdi naučnik.

- Moj prijatelj misli da je svakako značajan deo ljudskog genoma zapravo virusnog porekla. Mislim da bez virusa možda neće biti održivog života na planeti Zemlji - rekao je on.

Ova izjava je došla mesec dana nakon što je međunarodna grupa naučnika objavila studiju u kojoj se tvrdi da bi čovečanstvo u roku od dve do tri godine moglo otkriti znakove života na planetama izvan Sunčevog sistema.

(Sputnjik)