Malović je postao poznat širom bivše Jugoslavije zahvaljujući seriji "Đekna nije umrla a kad će ne znamo". Skoro punih 40 godina je radio u pozorištu, sa malim ulogama i pojavljivanjima na filmu. Već je rešio da zameni daske koje život znače penzionerskim danima, kad mu je stigao poziv od velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića. Prva glavna uloga, čuvenog Radosava mu se desila u 65. godini.

Foto: Jutjub printskrin/starodobro

 

 

- Ova serija me je proslavila i izbacila iz anonimnosti. Tu seriju je radio pokojni Živko Nikolić, veliki pozorišni i televizijski režiser, koji je inače dobro poznavao mentalitet crnogorskog čovjeka. Živko je, kad se završila serija, rekao da je to najbolje ostvarenje koje je on u životu napravio - ispričao je jednom prilikom ovaj poznati glumac.

Ovo ulogu je trebalo da prvenstveno glumi Petar Božović, međutim zbog njegove zauzetosti uleteo je Malović. Cela Jugoslavija se pitala otkud naziv serije "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo". Ko je bila Đekna?

Foto: Jutjub printskrin/starodobro

 

 

- Đekna je ime žene. Kao što ima kod nas u Crnoj Gori postoji ime Jokna, Mikna… Međutim poslije smrti Josipa Broza Tita, sva ona kolebanja koja su se počela dešavati, tumačilo se: kao Jugoslavija se još nije raspala, a kad će ne znamo. Pogotovo ona scena iz serije kad Radosav kaže."Ko hoće sa mnom, neka ide za mnom". A svi su kaskali za mnom, neko brže, a neko sporije, jedno po jedno - rekao je Malović.

- Sa fragmentima iz Đekne obišao sam cijelu bivšu Jugoslaviju uzduž i poprijeko. I pola Evrope. Svuda su me lijepo dočekivali. I svi su me zvali samo Radosave, nikada Drago. Sale su bile dupke pune. Išao sam na gostovanja sa guslarima, mađioničarima, narodnim pjevačima i pjevačicama, sa pjesnicima i književnicima. I svud su iščekivali samo Radosava - istakao je Malović.

Foto: Jutjub printskrin/starodobro

 

 

Poslednji put se na javnoj sceni pojavio 2006. u Mostaru, u predstavi "Višnjik" Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Imao je više od 80 godina kada je još glumio.

Za ulogu Radoslava dobijo je nekoliko vrednih nagrada. U Nišu je zajedno sa direktnom partnerkom iz serije, dobio nagradu On i Ona, kao i prvi je dobitnik nagrade "Veljko Mandić" koju je dobio od "Nikšićkog pozorišta".

(Espreso)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".