Iz te stranke su za radio "Sto plus" poručili da neće objavljivati kakva vrsta uzorka je poslata na analiziranje, kako ne bi ugrozili istražni postupak.

- Da daljeg nećemo obznanjivati detalje o laboratorijama u kojima je rađeno istraživanje, koje je pokrenula interno porodica, iz bojazni da ne ugrozimo istražni postupak. Kada bude vreme, javnosti će biti poznati i ti detalji -  poručuju iz SPP za radio "Sto plus".

Sin preminulog Muamera Zukorlića je za bosanskohercegovački "Avaz" prokomentarisao navode o trovanju muftije, koje je obznanio na konferenciji za medije u nedelju. 

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/Sava Radovanović

 

 

Usame Zukorlić je rekao za portal "Avaza" da nakon smrti nisu urađene osnovne obaveze nadležnih, kao što su policijski uviđaj i ustanovljavanje uzroka smrti, što je probudilo sumnju kod muftiji bliskih ljudi.

Ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića

- Nakon što smo javnosti obznanili saznanja na osnovu kojih smo dobili osnovanu sumnju da rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću, u ponedeljak smo Republičkom javnom tužilaštvu predali krivičnu prijavu protiv NN lica i u prilogu smo predali laboratorijske izveštaje koje smo dobili. Dobili smo obećanje od Republičkog tužilaštva da će se po ovom predmetu postupati sa najvišim stepenom prioriteta - kazao je Zukorlić.

Na pitanje da li će se vršiti ekshumacija i obdukcija muftije Muamera Zukorlića, odgovorio je:

Foto: ATA images, Instagram printskrin/usamezukorlic

 

 

- Nadležni pravosudni organ će najverovatnije naložiti ekshumaciju i obdukciju, jer će to biti jedini način da se zvanično utvrdi uzrok smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Za nas kao porodicu je to prilično emotivno i stresno, ali obaveza prema istini o uzroku smrti rahmetli Muftije nam je jača od emocija - pojasnio je Zukorlić.

Malo je bilo prisebnih

Usame Zukorlić kaže da se nisu svi mogli pomiriti sa iznenadnom smrću, pa su zbog toga poslali uzorak na testiranje.

- Nekolicina nas se pre svega nije htela pomiriti sa činjenicom da se preselio velikan našeg vremena, a da nisu odrađene neke osnovne, zakonom obavezujuće radnje, kao što je policijski uviđaj, izjave, ustanovljavanje uzroka smrti u Opštoj Bolnici, zatim obdukcija, koja bi se u tom trenutku mnogo lakše i brže odradila. U tom trenutku nas je zadesio haos i malo je ljudi koji su bili prisebni. Oni koji jesu, uzeli su uzorak od rahmetli muftije koji je poslan na testiranje. Licitiranje sa sumnjama bez dokaza bi samo naštetilo istražnom postupku.

(radio Sto plus/Avaz)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".