Naučnici sa Impirijal koledža u Londonu zbog tih slučajeva istražuju može li kovid-19 reprogramirati naš imuni sistem, slično kao što to čine druge bolesti.

Britansko udruženje koja zastupa frizere i kozmetičare upozorilo je sve zaposlene u tim strukama da obavezno klijente podvrgnu dodatnim testovima kako bi izbegli moguće tužbe. Tim testovima dokazuje se kasna reakcija preosetljivosti na kontaktne alergene, a očitavaju se nakon 48 i 72 sata.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako godinama koristi istu boju za kosu, Gema, koja je prebolela kovid-19, imala je reakciju na epikutanom testu. Iz njenog salona otkrili su da su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su uveli obavezno alergološko testiranje.

- Reakcija je bila veoma ozbiljna. Dan posle testa osetila sam kako mi koža iza uha gori, što se s vremenom samo pogoršavalo. Doslovno su mi otpadali slojevi kože - izjavila je Gema.

- Gemu znam lično i znala sam da je prebolela kovid u januaru pa sam pomislila da to mora biti povezano. Osim nje, u salonu smo imali još nekoliko sličnih slučajeva. Ovo nije izolovani incident - izjavila je frizerka Stejsi Klajn.