Научници са Импиријал колеџа у Лондону због тих случајева истражују може ли ковид-19 репрограмирати наш имуни систем, слично као што то чине друге болести.

Британско удружење која заступа фризере и козметичаре упозорило је све запослене у тим струкама да обавезно клијенте подвргну додатним тестовима како би избегли могуће тужбе. Тим тестовима доказује се касна реакција преосетљивости на контактне алергене, а очитавају се након 48 и 72 сата.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако годинама користи исту боју за косу, Гема, која је преболела ковид-19, имала је реакцију на епикутаном тесту. Из њеног салона открили су да су им већ четири клијента имала исти проблем откако су увели обавезно алерголошко тестирање.

- Реакција је била веома озбиљна. Дан после теста осетила сам како ми кожа иза уха гори, што се с временом само погоршавало. Дословно су ми отпадали слојеви коже - изјавила је Гема.

- Гему знам лично и знала сам да је преболела ковид у јануару па сам помислила да то мора бити повезано. Осим ње, у салону смо имали још неколико сличних случајева. Ово није изоловани инцидент - изјавила је фризерка Стејси Клајн.