Ispostavlja se da je, bez obzira na savremene razloge, prvobitno objašnjenje za nošenje plavih uniformi bilo veoma jednostavno.

Za početak, zbog čega je policija zadržala plavu boju do danas?

Prema delu "Psihološki uticaj policijske unifrome", tamnoplava boja ima nekoliko važnih funkcija, a jedna od najčešće pominjanih je veoma praktična: lakše se održava, a fleke i oštećenja slabije vide. Takođe, ovakva uniforma čini pripadnike policije teško vidljivima po mraku, zbog čega im je lakše da noću budu neupadljivi i nesmetano rade svoj posao. Zapravo, 1996. godine policajci okruga Baltimor su u noćnim smenama prestali da nose bele uniforme upravo zbog toga.

Prema jednom istraživanju koje su sproveli psiholozi Univerziteta u DŽordžiji na 98 učesnika, plava boja nesvesno izaziva osećaje sigurnosti i bezbednosti kod većine ljudi. Potrebno je napomenuti da psihologija boja, iako je obilato istražuju marketinški stručnjaci, još uvek nije u potpunosti razumljiva, tako da ove činjenice treba uzeti sa dozom rezerve.

Foto: Vikipedija

 

Dakle, tamnoplava boja se do danas održala zbog praktičnosti i njenog psihološkog uticaja. Međutim, da li su to razlozi zbog kojih je policija počela da nosi ovu boju? Ispostavlja se da postoji nešto više od toga. Prema zabeleženoj istoriji policijskog odeljenja Los Anđelesa, kada su standardizovane uniforme postale propisane za sve policije u Americi, nešto nakon 19. veka, godinama nakon što je prvi državni zakon o policiji (današnjim teksaškim rendžerima) ustanovljen 1835. godine, mnogi pripadnici jednostavno su dobili višak uniformi vojske Unije (mornaričko plavih).

Suprotno tome, kada je 1829. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije donet Zakon o metropolitanskoj policiji, čime je suštinski stvorena prva prava policija u zemlji, oni su napravili namerni izbor plave boje za svoje uniforme, kako bi se njihova odeća razlikovala od crvenih uniformi britanske vojske.

Kao što verovatno znate, nemaju svi policajci na svetu plave uniforme. Čak ni sve savezne države u Sjedinjenim Američkim Državama nemaju policijske uniforme iste boje. Isprva, mnogi policajci nisu ni želeli da nose uniforme iz straha da će tako postati meta rulje, njenog nasilja ili podsmeha. Kao primer koliko su se neke policijske agencije opirale uvođenju toga najčešće se navodi kancelarija šerifa kalifornijskog okruga Oranž, gde su uniforme postale obavezne tek od 1938. godine.

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".