Испоставља се да је, без обзира на савремене разлоге, првобитно објашњење за ношење плавих униформи било веома једноставно.

За почетак, због чега је полиција задржала плаву боју до данас?

Према делу "Психолошки утицај полицијске унифроме", тамноплава боја има неколико важних функција, а једна од најчешће помињаних је веома практична: лакше се одржава, а флеке и оштећења слабије виде. Такође, оваква униформа чини припаднике полиције тешко видљивима по мраку, због чега им је лакше да ноћу буду неупадљиви и несметано раде свој посао. Заправо, 1996. године полицајци округа Балтимор су у ноћним сменама престали да носе беле униформе управо због тога.

Према једном истраживању које су спровели психолози Универзитета у Џорџији на 98 учесника, плава боја несвесно изазива осећаје сигурности и безбедности код већине људи. Потребно је напоменути да психологија боја, иако је обилато истражују маркетиншки стручњаци, још увек није у потпуности разумљива, тако да ове чињенице треба узети са дозом резерве.

Фото: Википедија

 

Дакле, тамноплава боја се до данас одржала због практичности и њеног психолошког утицаја. Међутим, да ли су то разлози због којих је полиција почела да носи ову боју? Испоставља се да постоји нешто више од тога. Према забележеној историји полицијског одељења Лос Анђелеса, када су стандардизоване униформе постале прописане за све полиције у Америци, нешто након 19. века, годинама након што је први државни закон о полицији (данашњим тексашким ренџерима) установљен 1835. године, многи припадници једноставно су добили вишак униформи војске Уније (морнаричко плавих).

Супротно томе, када је 1829. године у Уједињеном Краљевству Велике Британије донет Закон о метрополитанској полицији, чиме је суштински створена прва права полиција у земљи, они су направили намерни избор плаве боје за своје униформе, како би се њихова одећа разликовала од црвених униформи британске војске.

Као што вероватно знате, немају сви полицајци на свету плаве униформе. Чак ни све савезне државе у Сједињеним Америчким Државама немају полицијске униформе исте боје. Испрва, многи полицајци нису ни желели да носе униформе из страха да ће тако постати мета руље, њеног насиља или подсмеха. Као пример колико су се неке полицијске агенције опирале увођењу тога најчешће се наводи канцеларија шерифа калифорнијског округа Оранж, где су униформе постале обавезне тек од 1938. године.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".