Srpska istorija prepuna je tragičnih mesta. Mnoga od njih kriju zastrašujuću sudbinu od koje bi se i krv zaledila u žilama. Jedno od tih mesta je i čuvena Stambol kapija. A evo i kako je nastala.

U vreme kada je Srbijom vladala Austrougarska monarhija izgrađena su brojna utvrđenja zbog opasnosti od Turskih napada na Balkan. 

Godine 1717. Austrijanci su od Turaka preoteli Beograd i podigli veliku Virtemberšku kapiju, nazvanu po princu Aleksandru od Virtemberga, koji je bio zapovednik našeg grada i guverner Srbije od 1720. do 1733. godine.

Foto: Vikipedija

 

Baš tu kapiju su kasnije, nakon ponovnog preuzimanja grada, Turci nazvali Stambol kapijom, a ona je konačno do temelja zauvek srušena 1866. godine po naredbi kneza Mihaila.

Naš narod je dobro upamtio turski teror i zulume te je Austrijance na neki način gledao kao oslobodioce od turskog ropstva. Nakon što su odlučili da se povuku Srbija je ponovo ostavljena na milost i nemilost turskom zulumu. Turcima nije trebalo dugo da uvedu svoju strahovladu i da započnu novi period kasapljenja srpskog življa.

Stambol kapija pamćena je u našem narodu po zlu, a uništena kao iskaz najvećeg prezira prema simbolu vekovne okupacije. Bila je mučilište za mnoge Srbe, a ispred nje, uz današnju Kolarčevu ulicu Turci su nabijali na kolac i danima držali izobličena tela probodena drvenim koljem onih koje je želja za slobodom i loša sudbina odvela u podrume Stambol kapije da im tamo čupaju nokte, vade oči, seku noseve i na kraju probodu zašiljenim stablima da umiru u neopisivoj agoniji.

Temelji "strašne" Stambol kapije se i dan danas nalaze na Trgu Republike u Beogradu. Danas će mnogi ljudi proći ovim stratištem i neće znati kako su tu nekada prolazili naši preci. Koliko njih je zapravo tu izgubilo živote i na svojoj koži osetili šta je turski zulum.

Foto: Jutjub printskrin/ Beogradzivi

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".