Српска историја препуна је трагичних места. Многа од њих крију застрашујућу судбину од које би се и крв заледила у жилама. Једно од тих места је и чувена Стамбол капија. А ево и како је настала.

У време када је Србијом владала Аустроугарска монархија изграђена су бројна утврђења због опасности од Турских напада на Балкан. 

Године 1717. Аустријанци су од Турака преотели Београд и подигли велику Виртембершку капију, названу по принцу Александру од Виртемберга, који је био заповедник нашег града и гувернер Србије од 1720. до 1733. године.

Фото: Википедија

 

Баш ту капију су касније, након поновног преузимања града, Турци назвали Стамбол капијом, а она је коначно до темеља заувек срушена 1866. године по наредби кнеза Михаила.

Наш народ је добро упамтио турски терор и зулуме те је Аустријанце на неки начин гледао као ослободиоце од турског ропства. Након што су одлучили да се повуку Србија је поново остављена на милост и немилост турском зулуму. Турцима није требало дуго да уведу своју страховладу и да започну нови период касапљења српског живља.

Стамбол капија памћена је у нашем народу по злу, а уништена као исказ највећег презира према симболу вековне окупације. Била је мучилиште за многе Србе, а испред ње, уз данашњу Коларчеву улицу Турци су набијали на колац и данима држали изобличена тела прободена дрвеним кољем оних које је жеља за слободом и лоша судбина одвела у подруме Стамбол капије да им тамо чупају нокте, ваде очи, секу носеве и на крају прободу зашиљеним стаблима да умиру у неописивој агонији.

Темељи "страшне" Стамбол капије се и дан данас налазе на Тргу Републике у Београду. Данас ће многи људи проћи овим стратиштем и неће знати како су ту некада пролазили наши преци. Колико њих је заправо ту изгубило животе и на својој кожи осетили шта је турски зулум.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Beogradzivi

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".