Staro zdanje se nalazi u Aranđelovcu. Gradnju je započeo knez Mihailo Obrenović 1868. godine, po projektu minhenskog učenika, arhitekte Koste Šreplovića. Dvor Staro zdanje je svojevrstan spomenik kulture, tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstvaljao je jednu od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji.

U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji. U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu. Posle majskog prevrata 1903. godine Dvor Staro zdanje gubi na značaju

Na mestu letnje bašte u centru parka, sve do jučerašnjeg požara, nalazila se razrovana terasa, otpala fasada, porušeni krovovi. U štokovima prozora stanovale su čak i mrtve ptice. Pravi užas nastupao je tek onda kada se otvore vrata. Hol na samom ulazu u hotel sa nabacanim dušecima, posteljinama i nameštajem ličio je više na deponiju. Mračne hotelske sobe, kupatila, kuhinja, sale sa otpalim plafonima, počupanim instalacijama, smećem i šutom na svakom centimetru. Od 1906. godine, „Staro zdanje“ je bilo hotel, do 2006. kada je zatvoreno za goste.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".