Старо здање се налази у Аранђеловцу. Градњу је започео кнез Михаило Обреновић 1868. године, по пројекту минхенског ученика, архитекте Косте Шрепловића. Двор Старо здање је својеврстан споменик културе, током 19. века уз Капетан Мишино здање у Београду предстваљао је једну од најлепших и највећих зграда у Србији.

У време краља Милана и краља Александра Обреновића приређивани су балови, о којима се причало у целој Србији. У овој сали је млади официр Живојин Мишић на једном од балова упознао своју будућу супругу Немицу Лујзу. После мајског преврата 1903. године Двор Старо здање губи на значају

На месту летње баште у центру парка, све до јучерашњег пожара, налазила се разрована тераса, отпала фасада, порушени кровови. У штоковима прозора становале су чак и мртве птице. Прави ужас наступао је тек онда када се отворе врата. Хол на самом улазу у хотел са набацаним душецима, постељинама и намештајем личио је више на депонију. Мрачне хотелске собе, купатила, кухиња, сале са отпалим плафонима, почупаним инсталацијама, смећем и шутом на сваком центиметру. Од 1906. године, „Старо здање“ је било хотел, до 2006. када је затворено за госте.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".