Albanska državna elektroprivredna kompanija (KEŠ) u nedelju je privremeno obustavila rad 11 od 13 turbina u hidroelektranama usled niskog vodostaja, i time primorala državu da uvozi veći deo potrebne količine električne energije, prenosi Rojters.

Država pokušava da diverzifikuje svoju proizvodnju energije izdavanjem dozvola za vetro i solarne parkove kako bi se okončala njena potpuna zavisnost od hidroelektrana.

Inače, konstatuje Rojters, Albanija sa 2,8 miliona ljudi nema elektrane koje koriste fosilna goriva.

Foto: Profimedia

 

 

Kao i druge evropske zemlje, Albanija se suočila sa energetskom kriza od prošle godine kada su cene porasle i do pet puta.

Domaća proizvodnja električne energije u Albaniji zavisi od hidroenergije i nedostatak padavina poslednjih meseci i prekomerno korišćenje rezervi vode pogoršali su ionako lošu situaciju.

Ruski napad na Ukrajinu dodatno je povećao cene energenata i albanska vlada u Tirani rekla je da cena može ići do 1.000 evra po megavat-času.

Nepovoljna vremenska prognoza, uvoz struje jedino rešenje

Ministarka energetike Belinda Baluku kaže da prema prognozi neće biti kiše u naredne dve nedelje, pa država mora da se oslanja na uvoz.

- Uvoz će od danas biti veći od domaće proizvodnje a u ovom trenutku imamo samo dva generatora u pogonu na reci Drim - rekla je ministarka u video-poruci.

KEŠ je rekao da su rezerve vode na tri brane na Drimu bile samo za 315 gigavat-časova, u odnosu na 1.230 gigavat-časova prošle godine.

Slična situacija je zabeležena i kod drugih manjih privatnih hidroelektrana, koje čine oko 40 odsto ukupne albanske proizvodnje struje.

Vlasti su odlučile da ne podižu cene za domaćinstva i troškovi uvoza električne energije pokrivaju se iz budžeta.

Vlada Albanije je saopštila je da će morati da ubrizga oko 550 miliona evra u ovogodišnji budžet za pokrivanje uvoza struje, ali neki stručnjaci kažu da to može dostići i do milijardu evra.

(Rojters)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".