Ulaganja u vojsku u porastu su u velikom delu Evrope, najviše u Nemačkoj, ali i na Balkanu.

"Euronjuz" piše kako su Hrvatska, koja je u NATO savezu, i Srbija, koja nije članica, u pravoj trci u naoružanju.

Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sisteme, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafal.

Tim putem mogla bi da krene i Albanija.

U januaru je počeo rad na unapređenju vazdušne baze Kučovo kao modernog operativnog centra, poboljšavajući njenu sposobnost da ugosti niz borbenih aviona moderne ere.

NATO i Albanija ulažu 50 miliona evra u centar 85 km južno od glavnog grada Tirane.

Mali obližnji grad Kučove nazvali su po Staljinovom rodnom gradu, tokom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih.

Za gradnju se koristila zatvorska radna snaga, a baza je izgrađena po naređenju komunističkog diktatora kojuEnver Hodža koji je, uprkos tome što je bio komunista, na kraju posvađao sa SSSR, Kinom i obližnjom Jugoslavijom.

U tom periodu Albaniju su zvali "Severna Koreja Evrope", piše Euronjuz.

Viktor Vangjeli, 83, služio je 27 godina u vazduhoplovnoj bazi Kučovo, leteći na migovima 19 pre nego što je otišao u penziju 1990. godine.

- Intenzitet letenja tokom Hladnog rata bio je veoma visok, rekao je on i dodao da je "do 1962. godine ova vazduhoplovna baza bila zadužena za pokrivanje celog vazdušnog prostora zemlje.

On je rekao da bi transformacija Kučove u moderno čvorište NATO-a bila korisna za sledeću generaciju albanskih pilota koji će biti obučeni da upravljaju modernim mlaznjacima.

Posle pada komunističkog režima 1990. godine, albanska vojska je u tri vazdušne baze imala više od 200 aviona, uglavnom raznih modela MiG-ova.

Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su da lete 2005. godine.

Albansko vazduhoplovstvo sada ima nekoliko helikoptera, uglavnom Bel i Eurokoptera, i očekuje da će primiti nekoliko američkih helikoptera ali ne i mlazne avione tako da bi dolazak NATO aviona mogao biti šansa za Albaniju.

(Večernji list)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".