Албанска државна електропривредна компанија (КЕШ) у недељу је привремено обуставила рад 11 од 13 турбина у хидроелектранама услед ниског водостаја, и тиме приморала државу да увози већи део потребне количине електричне енергије, преноси Ројтерс.

Држава покушава да диверзификује своју производњу енергије издавањем дозвола за ветро и соларне паркове како би се окончала њена потпуна зависност од хидроелектрана.

Иначе, констатује Ројтерс, Албанија са 2,8 милиона људи нема електране које користе фосилна горива.

Фото: Профимедиа

 

 

Као и друге европске земље, Албанија се суочила са енергетском криза од прошле године када су цене порасле и до пет пута.

Домаћа производња електричне енергије у Албанији зависи од хидроенергије и недостатак падавина последњих месеци и прекомерно коришћење резерви воде погоршали су ионако лошу ситуацију.

Руски напад на Украјину додатно је повећао цене енергената и албанска влада у Тирани рекла је да цена може ићи до 1.000 евра по мегават-часу.

Неповољна временска прогноза, увоз струје једино решење

Министарка енергетике Белинда Балуку каже да према прогнози неће бити кише у наредне две недеље, па држава мора да се ослања на увоз.

- Увоз ће од данас бити већи од домаће производње а у овом тренутку имамо само два генератора у погону на реци Дрим - рекла је министарка у видео-поруци.

КЕШ је рекао да су резерве воде на три бране на Дриму биле само за 315 гигават-часова, у односу на 1.230 гигават-часова прошле године.

Слична ситуација је забележена и код других мањих приватних хидроелектрана, које чине око 40 одсто укупне албанске производње струје.

Власти су одлучиле да не подижу цене за домаћинства и трошкови увоза електричне енергије покривају се из буџета.

Влада Албаније је саопштила је да ће морати да убризга око 550 милиона евра у овогодишњи буџет за покривање увоза струје, али неки стручњаци кажу да то може достићи и до милијарду евра.

(Ројтерс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".