Najmlađa teniserka koja je osvojila Rolan Garos, 1991. je dospela na prvo mesto na VTA listi, a neprikosnovena je bila i 1992. Međutim, naredne 1993. godine morala je da se povuče iz sveta sporta, zbog povrede koju je zadobila na turniru u Hamburgu. Gledalac iz publike, navijač njene rifalke Štefi Graf, gađao je Moniku nožem i pogodio je u leđa. Tenisu se vratila 1995, ali nije uspela da nastavi sa uspesima koje je ređala početkom 1990ih.

Nepunih godinu dana pre ovog incidenta, koji se odigrao 30. aprila 1993. godine, u "TV Novostima" objavljen je tekst o karijeri Selešove, čija je tema, između ostalog, bilo to kako svet gleda na njene uspehe.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Selešova je, osim kao sportistkinja privlačila pažnju i atraktivnim izgledom - bila je istinska zvezda.

- Ličim na glumicu? Možda ću posle tenisa poći u školu za glumice? Što da ne! Ova fotografija mi se dopada. To je klasičan portret holivudske glumice od pre pola veka. Zaljubljena sam u šou-biznis ali, moram da priznam, ne verujem u sve ono što sam o nekome pročitala - izjavila je teniserka povodom jedne od svojih fotografija.

Tekst koji je prošaran ovakvim Monikinim komentarima svedoči o tome da su se stvari u njenom životu odvijale na najbolji mogući način:

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Opet je, među lepšim polom Vimbldona, brujala o priča o Moniki. Mala Seleš, tamo negde iz Bačke, a sa stanom na Floridi, bila je u centru pažnje gospođa: šta će, kada će, da li je samo snažna ili je i umna, zašto se ne otrese petokrake na trobojci koja se ispisuje uz njeno ime, i da li je glava zaista boli od silnih miliona? Da, miliona u dolarima. Onako usput, to teniski svet već zna, uz zaradu na reketu dođe se do isto toliko novca i od reklama. Mala Mo se šiša za debele pare, nosi FILA suknjicu pod ugovorom za toliko i toliko miliona lira, šminka i nakit još vrede kilogram novčanica u apoenima od pet dolara, a naočari i naušnice dopunjuju buđelar Selešovih do samog vrha.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Ali, snažna levakinja, u koju je naša zemlja uložila toliko malo da ne bi trebalo niko da se ljuti ako o svojoj domovini po svetu malo priča, vuče mudre poteze koji je čvrsto drže na samom vrhu liste najboljih tenisera sveta.

Ni zloba mnogih ne može joj nauditi. Monika i njen štab ne daju se zbuniti. Za postradale u našem ratu izdvojila je 800.000 dolara, ali je zato dobila odgovore na sva pitanja iz kojih se moglo razaznati do koje se mere "zaglibila" u jugoslovenstvo.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Nemci ne mogu da svare drskost male Mo koja je čvrsto zasela na sam vrh ženskog tenisa, pa se novinari ne ustručavaju da se, u naslovima, pitaju da li se radi o lepotici ili zveri. Muči ih i to kako na psihičkom planu uspeva da potisne njihove zvezde - Graf, Huber, Ritner, Hak - i da kao mašina samo pobeđuje. I zato, misleći valjda da je time vređaju uz njeno ime u nemačkim novinama ispisuju se u zagradi i - Serbien. To znači da predstavlja Srbiju.

A šta Moniki znači ono Jugoslavija, uz trobojku sa petokrakom na zvaničnim turnirima? Nema preciznih tumačenja, jer Monika nastupa u svoje ime i sve svoje odluke donosi bez javnih obaveštavanja.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Ipak, nagađa se sledeće: zbog stalnog boravka u mestu Sarasota u SAD, Monika na sve zarade u ovoj zemlji tamo plaća porez. A da bi se takse izbegle za zarade po svetu, pronađeno je rešenje u imenu Jugoslavija.  Naša trobojka daje pravo podizanja zarade u celosti, da bi se porez platio u Jugoslaviji. To, naravno, teško da je nekad učinjeno u Kanjiži ili negde drugde širom naše zemlje, jer je Monika sa roditeljima stanovnik Floride.

U poslu, ipak, ne treba previše upirati prstom u dirku na kojoj je ispisano "patriotizam". Mimo svega, svaka čast, Monika, na umu, strategiji i tenisu!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 8. jula 1992. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".