Најмлађа тенисерка која је освојила Ролан Гарос, 1991. је доспела на прво место на ВТА листи, а неприкосновена је била и 1992. Међутим, наредне 1993. године морала је да се повуче из света спорта, због повреде коју је задобила на турниру у Хамбургу. Гледалац из публике, навијач њене рифалке Штефи Граф, гађао је Монику ножем и погодио је у леђа. Тенису се вратила 1995, али није успела да настави са успесима које је ређала почетком 1990их.

Непуних годину дана пре овог инцидента, који се одиграо 30. априла 1993. године, у "ТВ Новостима" објављен је текст о каријери Селешове, чија је тема, између осталог, било то како свет гледа на њене успехе.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Селешова је, осим као спортисткиња привлачила пажњу и атрактивним изгледом - била је истинска звезда.

- Личим на глумицу? Можда ћу после тениса поћи у школу за глумице? Што да не! Ова фотографија ми се допада. То је класичан портрет холивудске глумице од пре пола века. Заљубљена сам у шоу-бизнис али, морам да признам, не верујем у све оно што сам о некоме прочитала - изјавила је тенисерка поводом једне од својих фотографија.

Текст који је прошаран оваквим Моникиним коментарима сведочи о томе да су се ствари у њеном животу одвијале на најбољи могући начин:

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Опет је, међу лепшим полом Вимблдона, брујала о прича о Моники. Мала Селеш, тамо негде из Бачке, а са станом на Флориди, била је у центру пажње госпођа: шта ће, када ће, да ли је само снажна или је и умна, зашто се не отресе петокраке на тробојци која се исписује уз њено име, и да ли је глава заиста боли од силних милиона? Да, милиона у доларима. Онако успут, то тениски свет већ зна, уз зараду на рекету дође се до исто толико новца и од реклама. Мала Мо се шиша за дебеле паре, носи ФИЛА сукњицу под уговором за толико и толико милиона лира, шминка и накит још вреде килограм новчаница у апоенима од пет долара, а наочари и наушнице допуњују буђелар Селешових до самог врха.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Али, снажна левакиња, у коју је наша земља уложила толико мало да не би требало нико да се љути ако о својој домовини по свету мало прича, вуче мудре потезе који је чврсто држе на самом врху листе најбољих тенисера света.

Ни злоба многих не може јој наудити. Моника и њен штаб не дају се збунити. За пострадале у нашем рату издвојила је 800.000 долара, али је зато добила одговоре на сва питања из којих се могло разазнати до које се мере "заглибила" у југословенство.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Немци не могу да сваре дрскост мале Мо која је чврсто засела на сам врх женског тениса, па се новинари не устручавају да се, у насловима, питају да ли се ради о лепотици или звери. Мучи их и то како на психичком плану успева да потисне њихове звезде - Граф, Хубер, Ритнер, Хак - и да као машина само побеђује. И зато, мислећи ваљда да је тиме вређају уз њено име у немачким новинама исписују се у загради и - Сербиен. То значи да представља Србију.

А шта Моники значи оно Југославија, уз тробојку са петокраком на званичним турнирима? Нема прецизних тумачења, јер Моника наступа у своје име и све своје одлуке доноси без јавних обавештавања.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Ипак, нагађа се следеће: због сталног боравка у месту Сарасота у САД, Моника на све зараде у овој земљи тамо плаћа порез. А да би се таксе избегле за зараде по свету, пронађено је решење у имену Југославија.  Наша тробојка даје право подизања зараде у целости, да би се порез платио у Југославији. То, наравно, тешко да је некад учињено у Кањижи или негде другде широм наше земље, јер је Моника са родитељима становник Флориде.

У послу, ипак, не треба превише упирати прстом у дирку на којој је исписано "патриотизам". Мимо свега, свака част, Моника, на уму, стратегији и тенису!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новостима", 8. јула 1992. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".