Kao specijalni gost "TV Novosti" daleke 1992, DŽej je novinarima otkrio kako izgleda njegov dan. Reč je o vremenu kada je bio na vrhuncu slave. Iako je osvojio publiku, i postao zvezda, nikada se nije ponašao nadmeno, a o svojoj prošlosti na ulici otvoreno je govorio.

U tekstu koji možete pročitati u nastavku nalaze se zanimljivi detalji iz studija, za vreme snimanja albuma, opisano je kako je pevač tada provodio dane, a njegovu šaljivost i spremnost na zafrkanciju možda najbolje opisuje epizoda u kojoj je prisutnima demonstrirao svoje umeće iz dana kada se bavio šibicarenjem:

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Brda papira ispisana su u nameri da se otkrije tajna uspeha DŽeja Ramadanovskog. Fenomen zvani DŽej mučio je diskografe, muzičke stručnjake, ali ne i publiku. Od 1987, kada je na Mesamu otpevao "Zar ja da ti brišem suze", osvojio je opšte simpatije i naklonost. Tada mu je za dlaku izmakla prva nagrada, što se kao neko pravilo dešavalo na svim manifestacijama i narednih godina. Osvajanje nagrada je nešto čemu DŽej nije vičan. Ono što on ume, dato mu je od Boga, on te osobine ne mistifikuje i zato i nema tajne njegovog uspeha. Dovoljno je provesti izvesno vreme u njegovoj blizini, pa osetiti njegov šarm, druželjubivost, radost i spremnost na šalu, zafrkanciju i priču. A pesma, muzikalnost i ostali talenti? Odgovor leži u priči sa snimanja DŽejeve najnovije ploče.

Kada je otpevao jednu "špansku tercu", na red je došla pesma koja je morala baš narodnjački da zvuči. Tačnije - ciganski. Slušao je DŽej šta su to uradili i prokomentarisao:

- Ovo ne valja ništa! Pa, gde su ti Cigani? Kad mi ne trebaju stalno su tu, a kad mi trebaju nigde ih nema. Svi su zbrisali u Beč!

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Onda je nastala potraga za violinistom. Neće DŽej nikakvu sintetičku zamenu, hoće baš pravi zvuk violine. Bata Kanda telefonira Dobrici Vasiću, objašnjava o čemu je reč, a ovaj odgovara da je kasno i da je umoran. Potom zove Futa - i priča se ponavlja. A onda na scenu stupa DŽej. Počinje da peva u slušalicu, da imitira zvuk harmonike, drugih instrumenata, da bi potom "odgudio" violinsku vratolomiju kako zamišlja taj deo pesme. Sve to propratio je šalama i simpatičnim zapomaganjem, tako da Dobri nije imao šanse da odbije. Po najvećoj kiši se spremio i došao u studio, jer DŽeju nije lako odoleti. I taman kad su pomislili da je sve okej, da je posao okončan, DŽej zabrinuto upita: - Brate, a za koga ćemo da izdamo ovu ploču?

- Za uspomenu - odgovoriše mu prisutni u glas.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Pevao bih samo balade

- Kada bih se ja pitao, snimao bih samo balade. To mi najviše leži. Sada imam tri takve pesme... Slušaj ovo: "vetrovi me lome, ja teram po svome, ne čekaj me ženo, ne čekaj me dome! Ni na istok, ni na zapad, na sever ni jug, nigde, nigde, bez tebe se vrtim još u krug". Zamisli kad trideset hiljada ljudi na Marakani digne ruke uz ovaj refren, kada sve počne da gori, a Cvele sedi u prvom redu kao kralj!

Ova široka, stadionska pesma, sigurno će zapaliti Marakanu, ali i srca DŽejove publike. Taj dugo najavljivani koncert održaće se, aok politička situacija to dozvoli, u septembru. U planu su zapravo tri mesta - Tašmajdan, Sajam (u slučaju kiše) i Marakana. Ali, do izbora pravog mesta ima još vremena. Bane i Rama (u šali ih kao izvršne producenta zovu Bananarama) rade punom parom. Poslova na pretek, ali tako je i sa DŽejom. Kod kuće je redak gost. Dnevni boravak ove trojke je Klub Polet. Tu su svakog dana u podne. Prepodnevni obilazak kafića obuhvata i "Reginu" i "Arkadu". DŽej je stalno okružen prijateljima iz života pre slave. Kod njega se ništa nije promenilo. Da bi nam to i ilustrovao prihvatio je da održi kratak kurs iz šibicarenja. Bane je spremno skoknuo do trafike i kupio - četiri kutije šibica! To je izazvalo salve smeha, jer je poznato da je za igru sa šibicama potrebno vrteti tri kutije. DŽej uzima kuglicu, premeće je spretno, a onda autorki teksta upućuje kompliment:

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

- Kizo, ti bi bila odličan folirant, vidiš da se već skupljaju cave!

Šansa da se i tako nešto zaradi propuštena je, jer je to bila samo mala vežba upriličena zbog slikanja. DŽej je inače bio u odličnoj formi, brzinu nije izgubio, a nije zaboravio ni tekst koji pri tom govori naizmenično na nemačkom i italijanskom. Svetski čovek!

Noćni program DŽejovog društva su restorani "Boemi" i "Teatroteka". Među brojnim prijateljima i saradnicima upoznajemo i mladu pevačicu Sandru, koja odnedavno gostuje sa DŽejom. Ona je postala Brenina zamena, jer umesto nje peva "LJubavne igrarije". DŽej je hvali da radi odlično i da joj uspeh svakako predstoji. Kad on to kaže, onda ne treba da sumnjamo. DŽej inače, kao i uvek, rado govori o svojoj porodici. Kada se pirča o lepoti, njegova žena Nada je naravno na prvom mestu. Ćerkica Ana je po običaju pričljiva i neodoljiva, pokupila je sve najbolje osobine mame i tate. Da li je potrebno naglasiti da nema poslovne sreće, ukoliko sreća ne postoji i u porodici?

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 15. jula 1992. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".