Tek kada je morao da registruje automobil, Srđan Karić je otkrio da ima neplaćene kazne za prekoračenje brzine.

- Desilo mi se da sam promenio adresu, normalno prijavio se na drugoj adresi, međutim to nije registrovano u sistemu. Meni su kazne stizale na staru adresu, ja to nisam mogao da podignem i kada sam bio u situaciji da je trebalo da produžim registraciju nisam mogao - kaže Karić.

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

Foto: RTS/printskrin

 

 

- Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, može da bude prekoračenje brzine, može da bude bilo koji saobraćajni prekršaj, znači ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu - objašnjava Živko Marković iz Agencije za registraciju vozila.

Tokom leta se događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara. Jedan od razloga je i to što komunalna milicija, saobraćajna policija i "Parking servis" već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila. Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

- Tamo stoji da morate da podignete to rešenje bilo preko interneta, bilo neposredno i ako ga ne podignete posle roka od 15 dana on proizvodi pravno dejstvo - kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Foto: M.Anđela

 

Dakle, pronašli obaveštenje u sandučetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu. Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u "Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa" na sajtu Ministarstva pravde.

- Podaci se unose od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu, oni se unose na dnevnom nivou, unose samo kazne i novčane sankcije iz pravosnažnih osuđujućih presuda, na isti taj način na dnevnom nivou ukoliko je neka kazna plaćena ona se briše iz registratora - navodi sudija Prekršajnog suda u Beogradu Đuro Pavlica.

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".