Podsećanja radi, cena tehničkih pregleda od 12. februara ove godine definisana je odlukom Vlade Srbije i minimalno može koštati 3.070 dinara, a najviše 6.020 dinara.

To ogranku auto centra nije smetalo da klijentu naplati usluge čak 3.000 dinara više.

Foto: N.Skenderija/A.Stanković

 

 

Uveli još tri stavke na računu

Naime, na računu ove auto kuće koji je na društvenim mrežama objavilo udruženje potrošača “Efektiva” stoji da je cena tehničkog pregleda 6.000 dinara, ali navedene su još tri stavke koje koštaju još 3.000 dinara.

Tako obrasci za tehnički pregled i za registraciju koštaju ukupno još 500 dinara dok izvesna usluga FIZ staje ni manje ni više nego čak 2.400 dinara?

- Sve ukupno, ovog vozača je tehnički pregled izašao 9.000! Osim ovog, dobili smo informaciju da su se svi tehnički pregledi u Boru dogovorili da im cena bude 7.000, ne obazirući se na Odluku vlade! Ovakve slučajeve, odmah prijavite Tržišnoj inspekciji u svom gradu, a mi smo već obavestili ministarstvo trgovine. Pozivamo građane da bojkotuju tehničke preglede koji krše ograničenje cene – objavilo je udruženje “Efektiva”.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Na pozive novinara niko iz sporne auto-kuće nije objasnio razlog zbog čega je prekršeno ograničenje maksimalne cene usluge, kao ni šta znači famozna usluga FIZ.  

Zanimljivo da ni u Asocijaciji tehničkih pregleda ne znaju šta bi mogla da znači usluga FIZ.

- Stvarno prvi put čujemo za tu uslugu. Deluje nam kao usluga što bi naš narod rekao “ako prođe-prođe”. S druge strane, auto kuće naplaćuju obrasce za tehnički pregled i registraciju kada preko E-uprave kreiraju uplate i popunjavaju sve podatke u vezi sa tim uslugama – naglašavaju u ovom udruženju.

Najveća cena za autobuse i kamione

Odlukom Vlade od 12. februara tehnički pregled za putnička vozila može da košta od 3.070 do 6.020 dinara. Kada je reč o motociklima, mopedima i traktorima cena tehničkog pregleda sa PDV-om iznosi od 2.120 do 4.120 dinara, a za autobus, teška teretna i priključna vozila od 6.020 do 11.920 dinara.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".