Jedan od najneobičnijih događaja u ljudskoj istoriji dogodio se davne 1961. godine kada je grupa sovjetskih istraživača započela svoju veliku ekspediciju na Antartik. 

Hladno i olujno vreme sa niskim temperaturama otežavali su dolazak nekolicine hrabrih ljudi do istraživačke bazne stanice po imenu Novolazarevskaja, koja se nalazila 75 kilometara od obale Južnog okeana.

Sam put od Rusije do Antarktika trajao je 36 dana i to brodom! Leonid Rogozov, lekar po zanimanju, jedan od dvanaestorice članova ove naučne ekspedicije proživljavao je najteže dane svoga života upravo tu, na dalekom Južnom polu. Upravo tu su počeli njegovi prvi problemi sa stomakom.

Foto: Jutjub printskrin

 

Kako se sve dalje odmicao od svoje postojbine tako su stomačni simptomi postajali sve gori. Nesnosni bolovi su sve više pretili da prerastu u nešto mnogo opasnije što se na kraju i obistinilo - upala slepog creva. 

Iako nije imao puno opcija, a brod koji ga je ostavio na Antartiku dolazio je tek za godinu dana, morao je da primeni poslednju i najgoru opciju, da operiše samoga sebe.

Ova opcija je u samom startu nosila rizik smrtnog ishoda iz prostog razloga, niko nikada nije izveo ovakvu operaciju.

Skrhan od bola i visoke temperature, Rogozov je uz nekolicinu asistenata započeo ovaj suludi zahvat. Jedan pomoćnik je asistirao dreći ogledalo, dok je drugi dodavao po koji instrument. Najteži deo priče pao je upravo na njega samog. Nakon što je ubzrizgao anestetik u stomak počeo je sa seciranjem.

Foto: Jutjub printskrin

 

Nakon nekoliko manjih zahvata, shvatio je da je povredio slepo crevo i brzo ga je morao prišiti kako bi se operacija dalje nastavila. Kako je sam govorio, ogledalo mu je pokazivalo sve obrnuto što je još više otežavalo sitaciju na sve obilnijem krvarenju. Na svakih pet minuta mora je da pravi pauze od 20 do 25 sekundi da bi se povratio od napora. NJegove kolege su već odavno prebledele gledajući njegovu rastvorenu utrobu.

Nakon što je pronašao mesto upale, uspeo je da zašije ranu i tog trena je izgubio svest. Operacija je prošla odlično. Svakim danom se osećao sve bolje i bolje. Nakon dve sedmice potpuno je stao na noge. 

Ova vest o Leonidovom poduhvatu se brzo pročula širom Sojvetskog saveza te je Rogozov bio odlikovan ordenom crvene zastave za rad. Bilo kako bilo, ovaj događaj je pomerio granice o poimanju ljudskih sposobnosti kao i same medicine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".