Један од најнеобичнијих догађаја у људској историји догодио се давне 1961. године када је група совјетских истраживача започела своју велику експедицију на Антартик. 

Хладно и олујно време са ниским температурама отежавали су долазак неколицине храбрих људи до истраживачке базне станице по имену Новолазаревскаја, која се налазила 75 километара од обале Јужног океана.

Сам пут од Русије до Антарктика трајао је 36 дана и то бродом! Леонид Рогозов, лекар по занимању, један од дванаесторице чланова ове научне експедиције проживљавао је најтеже дане свога живота управо ту, на далеком Јужном полу. Управо ту су почели његови први проблеми са стомаком.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Како се све даље одмицао од своје постојбине тако су стомачни симптоми постајали све гори. Несносни болови су све више претили да прерасту у нешто много опасније што се на крају и обистинило - упала слепог црева. 

Иако није имао пуно опција, а брод који га је оставио на Антартику долазио је тек за годину дана, морао је да примени последњу и најгору опцију, да оперише самога себе.

Ова опција је у самом старту носила ризик смртног исхода из простог разлога, нико никада није извео овакву операцију.

Скрхан од бола и високе температуре, Рогозов је уз неколицину асистената започео овај сулуди захват. Један помоћник је асистирао дрећи огледало, док је други додавао по који инструмент. Најтежи део приче пао је управо на њега самог. Након што је убзризгао анестетик у стомак почео је са сецирањем.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Након неколико мањих захвата, схватио је да је повредио слепо црево и брзо га је морао пришити како би се операција даље наставила. Како је сам говорио, огледало му је показивало све обрнуто што је још више отежавало ситацију на све обилнијем крварењу. На сваких пет минута мора је да прави паузе од 20 до 25 секунди да би се повратио од напора. Његове колеге су већ одавно пребледеле гледајући његову растворену утробу.

Након што је пронашао место упале, успео је да зашије рану и тог трена је изгубио свест. Операција је прошла одлично. Сваким даном се осећао све боље и боље. Након две седмице потпуно је стао на ноге. 

Ова вест о Леонидовом подухвату се брзо прочула широм Сојветског савеза те је Рогозов био одликован орденом црвене заставе за рад. Било како било, овај догађај је померио границе о поимању људских способности као и саме медицине.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".