Procenjuje se da je do sada iz Ukrajine izbeglo oko 2 miliona ljudi i za očekivati je da će taj broj samo rasti.  

Naravno, tema broj jedan svih svetskih medija je drama u Ukrajini, a mi vam donosimo pregled pisanja najvećih portala iz različitih zemalja.

Sajt ruskog Sputnjika je nedostupan, a RT najviše pažnje posvećuje otvaranju humanitarnih koridora preko kojih se evakuiše civilno stanovništvo.

Foto: Printskrin

 

 

Foto: Printskrin

 

 

Druga strana, poslovično, peva drugačiju pesmu. Ukrajinska pravda naslovnu stranu posvećuje događajima na teritoriji svoje zemlje i humanitarnim koridorima. Slave se navodne ratne pobede domaćih vojnika i prenosi vest da je u bombardovanju Sume stradao 21 civil. U jednoj od vesti tvrdi se da je "preko 12 hiljada Rusa neutralisano tokom rata u Ukrajini".

Foto: Printskrin

 

 

I američki NJujork Tajms pažnju posvećuje događajima u Ukrajini. Ističe se da su ukrajinske snage navodno uspele da zadrže rusko vojno napredovanje, ali uz civilne gubitke. Takođe, govori se o navodnom medijskom i digitalnom mraku u Rusiji i teškoj situaciji kroz koju prolaze civili u Ukrajini. 

Foto: Printskrin

 

 

 

Si-En-En piše o teškoj situaciji ukrajinskog stanovništva i prenosi informaciju kako ruske porodice koriste ukrajinske info-centre za pronalazak svojih vojnika.

Foto: Printskrin

 

 

Bi-Bi-Si je najveći deo svoje početne strane posvetio izvlačenju stanovništa iz ratom zahvaćenih područja i navodnom ubistvu ruskog generala Vitalija Gerasimova u blizini Harkova. 

Foto: Printskrin

 

Rojters piše o humanitarnom koridoru u Sumi, kao o prvom takvom koji je nastao dogovorom dve zaraćene strane. Takođe, prenose se vesti o novim sankcijama za ruske i beloruske oligarhe i činjenica da je naftna kompanija Šel odustala od kupovine ruskih energenata. 

Foto: Printskrin

 

 

I u 24Frans fokus je na ratnim dešavanjima u Ukrajini. Francuski medij piše o humanitarnom koridoru i skepticizmu civila, kao i o napredovanju ruskih vojnih snaga. 

Foto: Printskrin

 

 

AP takođe prenosi informaciju o humanitarnim koridorima i želji predsednika Zelenskog da ih ima više.

Foto: Printskrin

 

 

DojčeVele svoju pažnju posvećuje strahu ukrajinskih civila tokom bežanja iz ratom zahvaćenih oblasti.

Foto: Printskrin

 

 

Italijanski RAI prenosi poruku ukrajinskog predsednika Zelenskog "ostajem u Kijevu, ne krijem se". Pored toga, prenose i vesti o demoralizaciji ruskih trupa. I ovaj mediji prenosi informaciju o prekidu saradnje Šela i ruskih naftnih kompanija.  

Foto: Printskrin

 

 

Na Dalekom Istoku je situacija malo drugačija - slabije se prati situacija u Ukrajini. Kineski Global Tajms navodi kako EU traži načine da nadoknadi energente koje je dosad uzimala od Rusa, a CGTN prenosi informacije o održavanju treće runde mirovnih pregovora dve zaraćene strane.

Foto: Printskrin

 

Foto: Printskrin

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".