RUSKI predsednik Vladimir Putin poznat je i po tome što ne zaboravlja svoje kolege sa kojima je nekada radio. Pre par godina uoči Dana pobede posetio je svog bivšeg šefa rezidenture KGB u Istočnoj Nemačkoj Lazara Lazareviča Matvejeva. Sa Putinom su u goste svom nekadašnjem šefu došli i njegovi bivši kolege Sergej Čemezov i Nikolaj Tokarjev. Oni su tada čestitali Matvejevu 90 rođendan.

Foto:Tanjug/AP

 

Matvejev je bio predstavnik KGB pri Ministarstvu bezbednosti Istočne Nemačke. Da podsetimo, Putin je u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka radio kao major KGB u Drezdenu. Po završetku pravnog fakulteta u Lenjingradu Putin je počeo da radi u KGB i zatim je završio višu školu KGB u Moskvi. Posle toga je 1985 otišao da radi u Drezden gde je bio do 1990.

Putin je tom prilikom poklonio svom bivšem šefu sat kao i primerak lista "Pravda" koji je objavljen na dan njegovog rođenja 1927. godine. Matvejev je kao obaveštajaac proveo u inostranstvu oko dvadeset godina. Od 1982. do 1989. Matvejev je bio šef grupi od osmorice obaveštajaca KGB koji su radili u Drezdenu. Matvejev priča da je obratio pažnju na Putina pre svega zbog njegovog obrazovanja jer je završio pravni fakultet.

Pre dolaska u Drezden Putina je pripremio oficir KGB iz Lenjingrada koji je već tamo radio. Posle dve godine rada u Drezdenu Putin je napredovao pa je dobio čin potpukovnika. Podčinjeni tvrde za Matvejeva da je bio pravedan i da se prema svima odnosio korektno. Po povratku iz Nemačke radio u je centralnom aparatu ruske spoljne obaveštajne službe.

Interesantno je da je Matvejev nagovorio Putina da se po povratku iz Nemačke vrati u Sankt Peterburg "gde su ga ljudi dobro znali i cenili" a ne u Moskvu. Posle raspada SSSR-a KGB je doživljavao teške dane i povratak Putina u rodni grad bio je presudan za nastavak njegove karijere. Kasnije kada je on postao šef države formirajući svoju ekipu on je forsirao i svoje bivše kolege sa kojima je radio kao oficir KGB. U ruskim raznim strukturama je mnogo bivših oficira i generala koji rano odlaze u penziju pa zatim nastavljaju da rade kao civili.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".