Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je u pondeljak ujutru da se ruske snage spremaju za napad na Kijev, pokušajem preuzimanja kontrole nad gradovima Irpin i Buča i približavanjem glavnom gradu sa istoka. U saopštenju se ističe da ruske snage pokušavaju da dođu do taktičke prednosti na istoku kroz okruge Brovarski i Borispolj. 

"Velika količina ruske vojne opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu", ističe savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

"Bitka za Kijev je ključna bitka koja će se voditi sledećih dana", zaključuje Denisenko. 

Harkov ponovo bombardovan

Ruska vojska nastavila je opštu ofanzivu na Ukrajinu, bombardujući drugi grad u zemlji, Harkov, i pokušavajući opsadu Kijeva gde su se u zoru oglasile sirene upozorenja, prenela je francuska novinska agencija Afp.

Foto: Profimedia

 

 

Pogoršanje sukoba i mogućnost embarga na rusku naftu izazvali su u ponedeljak ujutru groznicu na međunarodnim tržištima, s vrtoglavim porastom nafte i zlata.

Sirene u Kijevu, Černjihivu, Mikolajivu i Vinici

- Neprijatelj nastavlja ofanzivnu operaciju, usredsređujući se na opkoljavanje Kijeva, Harkova, Černjihiva na severu, Sumija na severoistoku i Mikolajiva na jugu, navodi se u ukrajinskom saopštenju. Sirene upozorenja oglasile su se u zoru u ponedeljak u Kijevu, Černjihivu, Mikolajivu i Vinici, javljaju ukrajinski mediji. U glavnom gradu, vojska je spremna da uništi poslednji most koji povezuje grad sa zapadnim delom zemlje kako bi zaustavila napredovanje ruskih trupa.

"Ako dobijemo naređenje ili vidimo da Rusi napreduju, dići ćemo ga u vazduh sa što više neprijateljskih tenkova", rekao je narednik "Kasper" za AFP iz jedinice ukrajinskih dragovoljaca.

Intenzivne borbe na periferiji Kijeva

Intenzivne borbe vodile su se celi dan u nedelju na periferiji Kijeva, prema ukrajinskoj regionalnoj upravi.

Ruska vojska je nastavila i s opsadom strateške luke Mariupolj, na Azovskom moru na jugoistoku zemlje, gde je u nedelju propao i drugi pokušaj humanitarne evakuacije. Rusi i Ukrajinci se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Ruski projektili ispaljeni s mora pali su na selo Tuzli u regiji Odesa, rekao je regionalni vojni glasnogovornik Sergej Bratčouk. Podsetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozoravao je da je Rusija sprema za borbardovanje Odese, strateške luke na Crnom moru.

Pored toga, u Lugansku, koji kontrolišu ruski separatisti na istoku Ukrajine, snažna eksplozija izazvala je požar u skladištu nafte, javlja ruska novinska agencija Interfax, okrivljujući za to ukrajinsku stranu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".