Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito za mir u Ukrajini.

"Naša lična sećanja na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh, a prenela je Informativna služba SPC.

Patrijarh ističe da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podele između Rusa i Ukrajinaca, ali i da preti stradanjima i podelama u čitavoj Evropi i svetu.

"Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni", ističe patrijarh Porfirije.

Istakao je da oseća potrebu da podstakne sve da tugu pretvore u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaj i onima koji sada ostaju bez domova.

"Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno delovanje, očuvanje i svedočenje mira gde god da smo i gde god da živimo.

"Sa ovog mesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što pre dođe do mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu", zaključio je patrijarh Porfirije.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".