Главни штаб украјинских оружаних снага саопштио је у пондељак ујутру да се руске снаге спремају за напад на Кијев, покушајем преузимања контроле над градовима Ирпин и Буча и приближавањем главном граду са истока. У саопштењу се истиче да руске снаге покушавају да дођу до тактичке предности на истоку кроз округе Броварски и Бориспољ. 

"Велика количина руске војне опреме и руских снага концентрирана је на прилазима Кијеву", истиче саветник министарства унутрашњих послова Вадим Денисенко.

"Битка за Кијев је кључна битка која ће се водити следећих дана", закључује Денисенко. 

Харков поново бомбардован

Руска војска наставила је општу офанзиву на Украјину, бомбардујући други град у земљи, Харков, и покушавајући опсаду Кијева где су се у зору огласиле сирене упозорења, пренела је француска новинска агенција Афп.

Фото: Профимедиа

 

 

Погоршање сукоба и могућност ембарга на руску нафту изазвали су у понедељак ујутру грозницу на међународним тржиштима, с вртоглавим порастом нафте и злата.

Сирене у Кијеву, Черњихиву, Миколајиву и Виници

- Непријатељ наставља офанзивну операцију, усредсређујући се на опкољавање Кијева, Харкова, Черњихива на северу, Сумија на североистоку и Миколајива на југу, наводи се у украјинском саопштењу. Сирене упозорења огласиле су се у зору у понедељак у Кијеву, Черњихиву, Миколајиву и Виници, јављају украјински медији. У главном граду, војска је спремна да уништи последњи мост који повезује град са западним делом земље како би зауставила напредовање руских трупа.

"Ако добијемо наређење или видимо да Руси напредују, дићи ћемо га у ваздух са што више непријатељских тенкова", рекао је наредник "Каспер" за АФП из јединице украјинских драговољаца.

Интензивне борбе на периферији Кијева

Интензивне борбе водиле су се цели дан у недељу на периферији Кијева, према украјинској регионалној управи.

Руска војска је наставила и с опсадом стратешке луке Мариупољ, на Азовском мору на југоистоку земље, где је у недељу пропао и други покушај хуманитарне евакуације. Руси и Украјинци се међусобно оптужују за кршење примирја.

Руски пројектили испаљени с мора пали су на село Тузли у регији Одеса, рекао је регионални војни гласноговорник Сергеј Братчоук. Подсетимо, украјински предсједник Володимир Зеленскиј упозоравао је да је Русија спрема за борбардовање Одесе, стратешке луке на Црном мору.

Поред тога, у Луганску, који контролишу руски сепаратисти на истоку Украјине, снажна експлозија изазвала је пожар у складишту нафте, јавља руска новинска агенција Интерфаx, окривљујући за то украјинску страну.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".