Kao prvu Putinovu grešku Stoun je naveo to što je potcenio snagu ukrajinskog otpora, dok je istovremeno precenio moć svoje vojske, što je, navodi, njegova druga greška. Takođe, reditelj smatra da je Putin potcenio i reakciju Evrope, posebno Nemačke koja je povećala svoj vojni doprinos NATO-u, a "čak je i poslovično neutralna Švajcarska podržala sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija, što je dovelo do toga da je sada Rusija više nego ikada izolovana od Zapada".

Potcenio je Putin, navodi Stoun, i pritisak koji NATO može da izazove na ruskim granicama, moć slobodnih medija i štete koju mu okupacija Ukrajine može doneti na unutrašnjem planu. Nadalje, Stoun navodi da sada nije nemoguće da Ukrajina postane članica NATO pakta, a zbog sankcija Putin sada više nego ikada mora svoju vlast da podredi interesima oligarha. 

Stuon problematičnim smatra i upotrebu kasetnih i vakuum bombi, čije korišćenje je strogo zabranjeno, a kao Putinovu grešku navodi i potcenjivanje snage društvenih mreža. U svojoj objavi osvrnuo se i na pitanje kako je Putin mogao da spasi ljude u Donjecku i Lugansku koji govore ruski.

- Nema sumnje da je njegova vlada mogla bolje da obavi posao i pokaže svetu osam godina patnje tih ljudi i njihovih izbeglica, kao i da istakne ukrajinsko gomilanje 110 hiljada vojnika na granici Donjeck-Lugansk, koje se događalo u principu pre nagomilavanja ruskih trupa. Ali Zapad ima daleko jače odnose sa javnošću od Rusa - napisao je Stoun.

- Ponižavanje stranih lidera nije politika koja može da uspe - napisao je on i dodao da je, prema njegovom mišljenju, Putin dozvolio da bude namamljen i upao je u zamku koju su mu postavile Sedinjene Američke Države. 

- To nas dovodi bliže nego ikada konačnoj konfrontaciji. Izgleda da nema povratka. Jedini koji su srećni zbog toga su ruski nacionalisti i legija ruskih mrzitelja, koji su konačno dobili ono o čemu su godinama sanjali, odnosno Bajden, Pentagon, CIA, EU, NATO, mejnstrim mediji. Ovo ukazuje na zapadne dvostruke standarde, uključujući loše ponašanje Kijeva i Zelenskog - smatra Stoun.

Foto: EPA

 

 

Dodaje i da ovo nije trenutak kada SAD treba da likuje i da on kao veteran Vijetnamskog rata i čovek koji je bio svedok beskrajnog antagonizma Hladnog rata, misli da demonizovanje i ponižavanje stranih lidera nije politika koja može da uspe.

- To samo pogoršava situaciju. Pregovori su neophodni, jer šta god da se dogodi u narednih nekoliko dana ili nedelja, bauk konačnog rata mora da bude realno prihvaćen i posredovan. Ko to može da učini? Ima li među nama pravih državnika? Možda je to, molim se, Makron. Dovedite nam ljude poput Meternicha, Taleyranda, Averela Harimena, DŽordža Šulca, DŽejmsa Bejkera i Mihaila Gorbačova - napisao je Stoun.

- Idioti koji su provocirali Rusiju posle završetka Hladnog rata 1991. godine počinili su užasan zločin protiv čovečnosti i budućnosti. Zajedno, naše zemlje su mogle da budu prirodni saveznici u najvećoj borbi protiv klimatskih promena.

Foto: Profimedia

 

 

- Samo u svojim tehničkim dostignućima, u nauci velikih razmera, u raketnoj industriji, teškoj industriji i najsavremenijim, čistim nuklearnim energetskim reaktorima, Rusija je bila veliki prijatelj čoveka. Ali ne, u našem dosadašnjem veku čovek nije uspeo da vidi ili dohvatiti zvezde - zaključio je Stone.

Oliver Stone poznat je po svojoj naklonosti Putinu, a u periodu od čak dve godine snimao je i seriju intervjua s Putinom. Pre nekoliko dana napisao je u objavi na Instagramu da "treba sagledati širi kontekst ruske invazije na Ukrajinu".

- Usred histerije zapadnih medija, optuživanja Putina za krvava ubistva i izostavljanja ključnih činjenica kada nisu zgodne, najvažnije je razumeti ceo spektar onoga što se događa i, iznad svega, jasno razmišljati - napisao je tom prilikom Stoun.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".