Oskarovac i dugogodišnji humanitarni aktivista pojavio se u četvrtak na brifingu ukrajinske vlade za medije u Kijevu, gde su vladini zvaničnici govorili o krizi koju mnogi svetski lideri nazivaju najgorim sukobom u Evropi od 1945. godine.

Pen je prethodno posetio Ukrajinu u novembru 2021. kada je radio na projektu u produkciji Vajs (VICE) studija. Tada je i počeo pripreme za ovaj projekat, kada je bio u poseti vojsci, što pokazuju fotografije koje je u to vreme objavila pres služba ukrajinske Operacije združenih snaga.

Kako prenosi "NJuzvik", Pen je doputovao u Kijev ranije ove nedelje i sastao se sa potpredsednicom vlade Irinom Vereščuk, kao i sa lokalnim novinarima i pripadnicima vojske.

Foto: Profimedia

 

 

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog izdala je preko ukrajinske ambasade saopštenje u kome pohvaljuju glumca i reditelja, koji je "posebno došao u Kijev da snimi sve događaje koji se trenutno dešavaju u Ukrajini i da svetu saopšti istinu o invaziji Rusije na našu zemlju".

- Šon Pen je među onima koji danas podržavaju Ukrajinu u Ukrajini. Naša zemlja mu je zahvalna na ovakvom iskazu hrabrosti i poštenja - navodi se u saopštenju, koje prenosi britanski „Gardijan”.

U saopštenju se takođe navodi da Pen „pokazuje hrabrost koja je nedostajala mnogim drugima, posebno nekim zapadnim političarima. Što više takvih ljudi – istinskih prijatelja Ukrajine, koji podržavaju borbu za slobodu – brže ćemo zaustaviti invaziju Rusije.

Ovaj dobitnik Oskara je godinama sudelovao u mnogim međunarodnim humanitarnim i antiratnim akcijama. i osnovao je neprofitnu organizaciju za pomoć u katastrofama kao odgovor na zemljotres na Haitiju 2010. godine, o čemu se govori u dokumentarcu.

Režirao je dokumentarni film "Citizen Penn" (2020) o procesu osnivanja svoje neprofitne organizacije Community Organized Relief Effort (CORE), nakon razornih zemljotresa na Haitiju 2010. CORE je takođe pomogao u raspoređivanju timova za testiranje na kovid-19 i vakcinaciju tokom pandemije.

(Politika)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".